Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - nauczycielki:)
Wątek: nauczycielki:)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-01-16, 14:49   #1565
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Praca dla nauczycieli? Jest źle?

Cytat:
Napisane przez uzytkowniczka_ Pokaż wiadomość
Witajcie, mam pytanie.
Wiem, że obecnie jest zdecydowanie za dużo absolwentów pedagogiki i że trudno nauczycielom znaleźć pracę. Ale czy duże problemy mają nauczyciele przedmiotowi, czy głównie ci wczesnoszkolni? Pytam, ponieważ myślałam kiedyś nad pracą jako nauczycielka na poziomie liceum/gimnazjum i zastanawia mnie czy skoro np. dzisiaj bardzo mało osób kończy studia typu:matematyka, fizyka, chyba też niedużo jest absolwentów geografii, historii, to czy naprawdę osoby uczące tych przedmiotów mają ciężko ze znalezieniem pracy? Jak to jest wśród różnych nauczycieli przedmiotowych? Jaki nauczyciel ma największą szansę na znalezienie pracy? Byłabym bardzo wdzięczna za jakąś informację na ten temat.
Po pierwsze, wcale nie tak mało osób kończy te kierunki. Po drugie, mamy niż demograficzny, więc tak jak "ubywa" nauczycieli kierunkowych, tak ubywa i uczniów. Po trzecie, jeśli nagle potrzeba nauczyciela matematyki, to szkoły wolą wysłać fizyka na dodatkowe studia i dać mu kolejny przedmiot niż szukać nowej osoby, zresztą teraz uczenie kilku przedmiotów to norma. Po czwarte, z doświadczenia znajomych (językowcy z dwoma lub więcej językami obcymi) znalezienie pracy w szkole graniczy niemalże z cudem.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując