2005-09-11, 14:59
|
#10
|
Żandarm na emeryturze
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Czasem mam wrażenie, że jestem z Marsa ;-)
Wiadomości: 3 438
|
Dot.: spetzle
Cytat:
Napisane przez pixie7
Dzięki Beatko!  Mam jeszcze jeden wór, więc niechybnie skorzystam z przepisu.
|
To kup jeszcze trzeci wór i masz przepis na szpecle z kurkami (jak znalazł o tej porze roku):
Sos kurkowy do spätzli:
300g kurek
1 cebula drobno posiakana
1 szkl. bulionu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. śmietany
sól i pieprz
Na maśle zeszklić cebulę, dodać kurki, lekko podsmażyć, dodać bulion, pogotować 10-15 min. Do śmietany dodać 1 łyżkę mąki, posolić i wymieszać. Dodać do sosu. Zagotować (tylko) i popieprzyć.
I jeszcze przepis na szpecle do tego sosu, na wypadek, gdyby ktoś do Heidelbergu miał za daleko :
Spätzle:
1/4 kg mąki
1 szkl. gazowane wody mineralnej
1 jajko
pęczek szczypiorku
Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dolać stopniowo wody, posolić i wyrobić ciasto. Dodać posiekany szczypiorek. Odstawić na ok. 20 min. (w tym czasie zrobić sos)
Do osolonego wrzątku wrzucać kluski (maczać we wrzątku łyżkę, nabierać nią ciasto i wrzucać do wody). Kiedy wypłyną są gotowe.
Jak widać te spätzle przypominają raczej nasze kluski kładzione, ale to oryginalny przepis niemieckojęzycznych mieszkańców przedwojennej Łodzi.
|
|
|