Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - spetzle
Wątek: spetzle
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-09-11, 14:59   #10
Noor
Żandarm na emeryturze

Dot.: spetzle

Cytat:
Napisane przez pixie7
Dzięki Beatko! Mam jeszcze jeden wór, więc niechybnie skorzystam z przepisu.
To kup jeszcze trzeci wór i masz przepis na szpecle z kurkami (jak znalazł o tej porze roku):

Sos kurkowy do spätzli:
300g kurek
1 cebula drobno posiakana
1 szkl. bulionu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1/2 szkl. śmietany
sól i pieprz

Na maśle zeszklić cebulę, dodać kurki, lekko podsmażyć, dodać bulion, pogotować 10-15 min. Do śmietany dodać 1 łyżkę mąki, posolić i wymieszać. Dodać do sosu. Zagotować (tylko) i popieprzyć.

I jeszcze przepis na szpecle do tego sosu, na wypadek, gdyby ktoś do Heidelbergu miał za daleko :

Spätzle:
1/4 kg mąki
1 szkl. gazowane wody mineralnej
1 jajko
pęczek szczypiorku

Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dolać stopniowo wody, posolić i wyrobić ciasto. Dodać posiekany szczypiorek. Odstawić na ok. 20 min. (w tym czasie zrobić sos)

Do osolonego wrzątku wrzucać kluski (maczać we wrzątku łyżkę, nabierać nią ciasto i wrzucać do wody). Kiedy wypłyną są gotowe.

Jak widać te spätzle przypominają raczej nasze kluski kładzione, ale to oryginalny przepis niemieckojęzycznych mieszkańców przedwojennej Łodzi.

Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda
Noor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując