2008-03-25, 21:46
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mały alergik w domu - co warto mieć by ułatwić mu życie
Spraye na roztocza bywają w Lidlu - używałam i są dobre, przeważnie są w promocjach i mają raczej długi termin, więc warto wziąc sobie na zapas. Poza tym w aptekach i sklepach zielarskich możesz kupić takie preparaty, np. Allergoff ma serię (jest spray i właśnie dodatek do prania).
Z własnego doświadczenia - jest nas troje, wszyscy jestesmy na coś uczuleni, ja mam astmę. Zrób porządny rachunek sumienia i wyrzuć te wszystkie rzeczy, które możesz wyrzucić, a które kumulują kurz. Ja pozbyłam się z domu wszystkich dywanów i przykryć na kanapy. Zasłony i firanki piorę bardzo często. Podobnie pościel - raz na tydzień. Jesli możesz to spraw chociaz synkowi pościel dla alergików - nie z pierza, nawet jesli nie jest na pierze uczulony - bo pierze jest pożywką dla roztoczy. Pościel równiez nalezy często prać i wietrzyć.
Ścian lepiej nie tapetować. Książki i czasopisma powinny być w zamkniętych szafkach, w pokoju dziecka należy ograniczyć ich ilość.
Przejrzyj zabawki - szczególnie pluszaki (jeśli synek się nimi bawi) i zostaw tylko te, kótre się nadają do prania. Możesz je co jakiś czas wsadzić na 12 godzin do zamrażarki (zawinięte w torebkę).
Najlepszy odkurzacz to wodny - w sklepach jest ich spory wybór, w róznych cenach, można coś wybrać.
Aha - i nie przegrzewaj mieszkań, alergikowi uczulonemu an roztocza sprzyja raczej umiarkowana tremperatura i spora wilgotność (jesli możesz to warto zainwestować w nawilżacz).
Wiem - przeraża. Ale można się przyzwyczaić . Zadbaj o dobrego lekarza - mój syn jako małe dziecko był straszliwie uczulony na mnóstwo rzeczy. Dziś ma 5 lat i wyrósł z większości - z czego jestem niesamowicie szczęśliwa.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie pomogę.
|