Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Przygotowanie psa do wystawy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-03-27, 07:55   #23
Viris
Zakorzenienie

Dot.: Przygotowanie psa do wystawy

Jeśli chodzi o chodzenie przy nodze to jest co całkiem proste do osiągnięcia nawet u dorosłego już psiaka.
Jeśli ma problem z koncentracją warto też "zrobić" komendę patrz.
Nie wiem co twój psiak lubi najbardziej, ale u mojej suki pociągowej wyrywającej rękę na spacerach pomogły wszelkie super śmierdzące smaczki. A już absolutnym hitem były "wątróbki". Jak coś mogę podać przepis. Ogólnie trzeba psa umieć chociaż na chwilę skupić na sobie, czy to smaczkiem czy zabawką czy robieniem z siebie debila

Komenda patrz super wyrabia koncentrację na przewodniku. Można ją robić w siadzie przed przewodnikiem, można robić w siadzie przy nodze, w staniu a potem przy chodzeniu. Ogólnie jeśli podczas oceny innego psa znajdujecie się na ringu i psiak patrzy z miłością na Ciebie, to robi super wrażenie.

Co do chodzenia to tak. Pies na obroży i smyczy krótkiej ( automatyczna się nie nada, ringówka też nie ). Ustawiamy psa po lewej stronie, w lewej ręce trzymamy smakołyk, masz niskiego pieska więc masz ten sam problem co ja. Warto się trochę pochylić. Tak żeby psiak czuł smakołyk przed sobą. Komenda równaj. I idziemy. 5 kroków - chwalimy i dajemy nagrodę, potem jak 2-3 będzie dobrze, robimy 10 kroków itp.
Dobrze zrobiony trening przyniesie skutki w ciągu tygodnia.
Najważniejsze to wiedzieć na czym skupi się twój psiak.
Jeśli w miarę dobrze opanuje już chodzenie, wyjdź z nim na ruchliwy chodnik, już się nie pochylaj, a smaczek trzymaj w kieszeni. I komendę równaj powtarzaj jak tylko widzisz że psiak chce pobrykać, zostać w tyle lub przyśpieszyć.

Opcja mniej optymistyczna ( dlaczego trening w obroży a nie w szelkach ). Początki u nas były trudne ( 2 pierwsze treningi ). Uczymy psa równania bez smakołyka ( bo on nie działa ). Pies stoi po lewej stronie, w lewej ręce trzymamy część środkową smyczy w prawej ręce koniec smyczy. I idziemy. Komenda równaj, pies się oddala. Stanowcze, szybkie krótkie szarpnięcie z powtórzeniem komendy równaj. Sprowadzamy psa po prostu do "poziomu" w którym pies ma się znajdować podczas chodzenia przy nodze.
Tylko bez złości i krzyczenia. To ma być po prostu wskazanie psu o co chodzi i komenda. Nie znęcanie się i szarpanie 10 minut

A na wystawach tyle widziałam że nic mnie już nie zdziwi. I ludzie nawet nie wiedzieli że psa po lewej stronie trzeba prowadzić. A niektóre panienki to się same wystawiały do oceny u sędziego i pies tu się najmniej liczył

Jeszcze mam pytanie, czy jak wystawiałaś w klasie szczeniąt to poszliście na BISa?

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując