Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak będziecie lub jak zwracacie się do teściów?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-03-29, 11:30   #90
zanka205
Zakorzenienie

Dot.: Jak będziecie lub jak zwracacie się do teściów?

Moi teście to jeszcze nie zupełnie teście, bo z moim TŻem nie jesteśmy jeszcze po ślubie, ale jesteśmy razem 5 i pół roku. Rodzice TŻ namawiają mnie czasem żeby mówić mamo i tato, ale ja nie umiem. Zwracam sie Pani/Pan lub czasem bezosobowo, czasem wymknęło mi sie coś w stylu Ty, ale od razu się peszyłam, choć moi teście nie zwrócili na to uwagi i rozmowa toczyła się dalej. My mieszkamy z dziadkiem mojego TŻ i do niego szybciej mogę powiedzieć dziadek, choćby w sensie że jest dziadkiem choć nie moim, no to jak jego funkcja/zawód hehe, ale z reguły zwracam się bezosobowo, tak sprytnie omijam powiedzenie Pan. Ale on mówi, że jestem jego wnuczką. To miłe, bo ja nie mam dziadka od jakiś 15 lat.
Mój TŻ natomiast czasem w żarcie powie do mojej mamy "mamo" ale nie prosto w twarz, uśmiecha się odwraca i mówi np. To pa mamo. Moja mama się cieszy, ale do mojego taty boi się powiedzieć tato, czuje jakiś respekt no i zawsze się go bał, nie wiem czemu, bo mój tata jest super.

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując