2017-02-19, 16:48
|
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zespół Policystycznych Jajników- wątek zbiorczy- część III
Cytat:
Napisane przez gwiazdka93
Wyliczanie stosunku LH do FSH to trochę przeżytek, tzn. nie jest to obecnie traktowane jako pewny wskaźnik występowania PCOS. Stosunek LH do FSH powinien wynosić <1,5, u Ciebie jest niewiele ponad. Ale ważniejsze są inne badania hormonalne. Tak naprawdę PCOS stwierdza się, gdy występują min 2 z 3 poniższych warunków: 1) długie, nieregularne cykle miesiączkowe (powyżej 35 dni); 2) hiperandrogenemia stwierdzona w badaniach lab. (podwyższone poziomy androgenów, tj. m.in. androstendionu, testosteronu całkowitego lub wolnego) lub jej objawy (hirsutyzm, trądzik itp.); 3) nieprawidłowy obraz jajników w USG (8-10 lub >12- różnie źródła podają- pęcherzyków o średnicy 2-10 mm w jajniku bądź objętość jajnika >10 cm3 (norma do 5,7 cm3)).
Obraz raczej nie wskazuje u Ciebie na PCOS, ale tu wiele zależy od umiejętności lekarza. Z jakiego miasta jesteś? Dobrze by było się wybrać do lekarza ginekologa zajmującego się leczeniem PCOS. Zwykli ginekolodzy często mają problem z rozpoznaniem PCOS.
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Wg wymienionych kryteriów to chyba niestety się wpasowuję, spełniam dwa pierwsze. We wtorek mam wizytę u endo i zobaczę co powie, miała mi przepisać tabletki ze względu na trądzik i nieregularne cykle, ale przez tą torbiel pewnie mnie odeśle do ginekologa ;/ Martwi mnie bardzo ta torbiel, na usg nie jest standardowa, czarna bez echa jak większość torbieli, tylko bardziej szara, zawartość nierówna. Boję się, że będzie do wycięcia
|
|
|