Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zespół Policystycznych Jajników- wątek zbiorczy- część III
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-02-19, 16:48   #1917
MrsRight
Raczkowanie

Dot.: Zespół Policystycznych Jajników- wątek zbiorczy- część III

Cytat:
Napisane przez gwiazdka93 Pokaż wiadomość
Wyliczanie stosunku LH do FSH to trochę przeżytek, tzn. nie jest to obecnie traktowane jako pewny wskaźnik występowania PCOS. Stosunek LH do FSH powinien wynosić <1,5, u Ciebie jest niewiele ponad. Ale ważniejsze są inne badania hormonalne. Tak naprawdę PCOS stwierdza się, gdy występują min 2 z 3 poniższych warunków: 1) długie, nieregularne cykle miesiączkowe (powyżej 35 dni); 2) hiperandrogenemia stwierdzona w badaniach lab. (podwyższone poziomy androgenów, tj. m.in. androstendionu, testosteronu całkowitego lub wolnego) lub jej objawy (hirsutyzm, trądzik itp.); 3) nieprawidłowy obraz jajników w USG (8-10 lub >12- różnie źródła podają- pęcherzyków o średnicy 2-10 mm w jajniku bądź objętość jajnika >10 cm3 (norma do 5,7 cm3)).
Obraz raczej nie wskazuje u Ciebie na PCOS, ale tu wiele zależy od umiejętności lekarza. Z jakiego miasta jesteś? Dobrze by było się wybrać do lekarza ginekologa zajmującego się leczeniem PCOS. Zwykli ginekolodzy często mają problem z rozpoznaniem PCOS.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Wg wymienionych kryteriów to chyba niestety się wpasowuję, spełniam dwa pierwsze. We wtorek mam wizytę u endo i zobaczę co powie, miała mi przepisać tabletki ze względu na trądzik i nieregularne cykle, ale przez tą torbiel pewnie mnie odeśle do ginekologa ;/ Martwi mnie bardzo ta torbiel, na usg nie jest standardowa, czarna bez echa jak większość torbieli, tylko bardziej szara, zawartość nierówna. Boję się, że będzie do wycięcia
MrsRight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując