Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-04-07, 14:03   #10
DeathDealer
Raczkowanie

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Obserwując rosnące zapotrzebowanie na analizy składów różnych specyfików do włosów, pomyślałam, że niezym pomysłem będzie zebranie wszystkich informacji w zakresu analizy składów w jedym miejscu , podobnie jak na forum biochemicznym.

Dotychczas dyskusje dotyczące składów prowadzone były w różnych miejsach i na różnych wątkach, co w efekcie prowadzi do lekkiego chaosu i czasem trudno jest odnaleźć informacje zarówno co do składu jak i tego, czy dany kosmetyk był już analizowany zatem mam nadzieję, że ten wątek będzie pewnym ułatwieniem w poszukiwaniach odpowiedzi na nurtujące kwestie

Myślę, że w miarę możliwości ja jak również i inne wizażanki potrafiące rozszyfrowywać składy bądź posiadające wiedzę z zakresu biochemii i składników chętnie pomogą w odpowiedzi, co kryje zawartość buteleczek ze specyfikami do pielęgnacji włosów
Bardzo dobry pomysł, tak jak Jolie, popieram, bo w niektórych wątkach to już trochę irytujące było, a teraz wszystko będzie w jednym miejscu
Na miarę moich możliwości pomogę. Może ekspertką nie jestem, ale coś tam liznęłam

Cytat:
Napisane przez Lanessa Pokaż wiadomość
I to i to znam, acz w praktyce- chemia pomaga mi rozszyfrować jeden z 7 sładników przeciętnie.
Ja właśnie dzięki temu się nauczyłam, ew. pomagam sobie googlami. Nie warto zaprzątać sobie głowy niektórymi składnikami, zazwyczaj to jakieś wypełniacze/emulgatory/zagęszczacze - ja zwracam głównie uwagę na substancje aktywne, humentanty i emolienty, ew. na popularne konserwatny i to właściwie wystarcza

Cytat:
Napisane przez azure Pokaż wiadomość
Serdecznie proszę o analizę składu:

Nivea, Fresh Energy, Szampon do włosów normalnych i przetłuszczających się 'Energia i Świeżość'
Skład: Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Cocamidoprpyl Betaine, PEG-40 Hydrogenated Castrol Oil, Polyquaternium-10, Ginko Biloba, Melissa Officinalis Extract, Propylene Glycol, Citric Acid, Sodium Chloride, Sodium Benzoate, Limonene, Linalool, Hexyl Cinnamal, Parfum.

Mam cienkie i przetłuszczające się włosy. Chciałabym wiedzieć czy ten szampon rzeczywiście może przedłużać świeżość? Czy będzie wysuszał? Czy może obciążać?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Skład krótki, wg mnie całkiem fajny.
Zawiera ekstrakt z melisy - który ma działanie kojące, gojące, spotyka się go również w produktach do tłustych włosów, więc jest szansa, że przedłuża świeżość
Ginko Biloba - zapewnia włosom także naturalną ochronę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, przedłuża ponadto trwałość i świeżość koloru
Nie wygląda na obciążąjącą, nie ma silikonów i emolientów, chociaż wiadomo, wszystko zależy od indywidualnej podatności.
Ogólnie OK.
DeathDealer jest offline Zgłoś do moderatora