Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Własna firma/działalność a zyski?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-04-01, 19:55   #5
bk20
Przyczajenie

Dot.: Własna firma/działalność a zyski?

Cytat:
Napisane przez emultisklep Pokaż wiadomość
A ja polecam od serca żeby Pani nie interesowała się czyimś sklepem bo nie wypada

Co do opłat do ZUS to przez pierwsze 2 lata płaci się około +/- 480 zł
Po 2 latach jest to około +/- 1200 zł.
US - jest to uzależnione od dochodu. Brak dochodu/bądź mały dochód = nie płacisz podatku.

Pozdrawiam.
Interesuję się dlatego, że sama myślę o założeniu własnej działalności gospodarczej. A z Panem rozmawiałam kilka miesięcy temu i narzekał, że mało klientów ma. Sklep prowadzi od ok. 10 lat i widzę, że się opłaca a w dodatku zatrudnił swojego syna, więc i jemu musi składki ZUS odprowadzać.
Aha czyli do US nie płaci się podatku ja się ma mały dochód tak? Ale ZUS co miesiąc trzeba po te 1000 zł z haczykiem.

Cytat:
Napisane przez elwiratym Pokaż wiadomość
Być może te osoby poza sklepami stacjonarnymi prowadzą też sklepy internetowe, choć niekoniecznie musi tak być. Też jestem ciekawa w jaki sposób zarabiają na ZUS i inne opłaty, bo sama prowadzę działalność i naprawdę trzeba włożyć masę wysiłku żeby ogarnąć te wszystkie opłaty i jeszcze żeby zostało na towar i dla siebie.
Nie, te osoby, które opisałam wcześniej prowadzą tylko sklepy stacjonarne.

Niedawno rozmawiałam ze znajomą, która pracuje w sklepie. Jej pracodawcą jest małżeństwo w średnim wieku ok 40 lat. Prowadzą swój sklep owoce, warzywa, nabiał, ryby. Sklep jest niewielki, towarem cały zawalony. Ludzi coraz mniej tam chodzi, bo drogo. Dużo drożej niż w markecie. Miejsce gdzie się znajduje to niewielka miejscowość. Państwo właściciele zatrudniają dwie kobiety, którym na miesiąc wypłacają 2000 zł plus za sobotę dodatek.
I też się zastanawiam jaki muszą mieć zarobek żeby tyle kasy wypłacić pracownicom, do tego wszystkie opłaty, ZUS itd. I przecież jeszcze sami muszą zarobić.

Sama zastanawiam się na własną działalnością, nie wiem jeszcze jaką jeśli chodzi o branże. I dlatego tak obserwuję te działalności - sklepy. I dlatego zastanawiam się skąd ci ludzie biorą na ZUS i inne opłaty.
A co się dzieje jeśli nie miałabym na ten ZUS? Zdaje się, że nie ma czegoś takiego że jak nie ma się zysków, tylko straty to się nie płaci?
bk20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując