2017-04-01, 19:55
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Własna firma/działalność a zyski?
Cytat:
Napisane przez emultisklep
A ja polecam od serca żeby Pani nie interesowała się czyimś sklepem bo nie wypada
Co do opłat do ZUS to przez pierwsze 2 lata płaci się około +/- 480 zł
Po 2 latach jest to około +/- 1200 zł.
US - jest to uzależnione od dochodu. Brak dochodu/bądź mały dochód = nie płacisz podatku.
Pozdrawiam.
|
Interesuję się dlatego, że sama myślę o założeniu własnej działalności gospodarczej. A z Panem rozmawiałam kilka miesięcy temu i narzekał, że mało klientów ma. Sklep prowadzi od ok. 10 lat i widzę, że się opłaca a w dodatku zatrudnił swojego syna, więc i jemu musi składki ZUS odprowadzać.
Aha czyli do US nie płaci się podatku ja się ma mały dochód tak? Ale ZUS co miesiąc trzeba po te 1000 zł z haczykiem.
Cytat:
Napisane przez elwiratym
Być może te osoby poza sklepami stacjonarnymi prowadzą też sklepy internetowe, choć niekoniecznie musi tak być. Też jestem ciekawa w jaki sposób zarabiają na ZUS i inne opłaty, bo sama prowadzę działalność i naprawdę trzeba włożyć masę wysiłku żeby ogarnąć te wszystkie opłaty i jeszcze żeby zostało na towar i dla siebie. 
|
Nie, te osoby, które opisałam wcześniej prowadzą tylko sklepy stacjonarne.
Niedawno rozmawiałam ze znajomą, która pracuje w sklepie. Jej pracodawcą jest małżeństwo w średnim wieku ok 40 lat. Prowadzą swój sklep owoce, warzywa, nabiał, ryby. Sklep jest niewielki, towarem cały zawalony. Ludzi coraz mniej tam chodzi, bo drogo. Dużo drożej niż w markecie. Miejsce gdzie się znajduje to niewielka miejscowość. Państwo właściciele zatrudniają dwie kobiety, którym na miesiąc wypłacają 2000 zł plus za sobotę dodatek.
I też się zastanawiam jaki muszą mieć zarobek żeby tyle kasy wypłacić pracownicom, do tego wszystkie opłaty, ZUS itd. I przecież jeszcze sami muszą zarobić.
Sama zastanawiam się na własną działalnością, nie wiem jeszcze jaką jeśli chodzi o branże. I dlatego tak obserwuję te działalności - sklepy. I dlatego zastanawiam się skąd ci ludzie biorą na ZUS i inne opłaty.
A co się dzieje jeśli nie miałabym na ten ZUS? Zdaje się, że nie ma czegoś takiego że jak nie ma się zysków, tylko straty to się nie płaci?
|
|
|