Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Habiltacja -przeżytek czy konieczność.
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-16, 15:49   #12
Croaker
BAN stały

Dot.: Habiltacja -przeżytek czy konieczność.

Cytat:
Napisane przez Elwinga Pokaż wiadomość
Nie ewenement, bo istnieje też w Niemczech (i chyba Austrii, ale nie jestem pewna).

W naukach humanistycznych habilitacja to jest po prostu kolejna książka. Tylko że doktorat ma 2 recenzje zatwierdzające, praca habilitacyjna musi mieć 4 plus kolokwium habilitacyjne.

Służy zaś udowodnieniu, że masz wystarczające kwalifikacje na samodzielnego pracownika naukowego. Po habilitacji możesz być promotorem doktoratów, mówiąc w skrócie.

I jest to z założenia inna para kaloszy niż doktorat. Przy doktoracie ma się promotora, na którego spada część odpowiedzialności (albo chwały) za jakość pracy doktorskiej. Przy habilitacji delikwent pracuje sam na siebie.

Bezmyślne zniesienie habilitacji nic nie rozwiąże, po prostu przeniesie istniejący problem skostniałych i nieaktywnych pracowników naukowych o jeden szczebel w dół.
Faktycznie w Niemczech jest cos takiego, ale chocby w systemie anglosaskim juz nie... podtrzymuje to co pisalem wczesniej - jest to imho zbedny stopien; przy czym sadze, ze zniesienie profesury tytularnej mialoby wiekszy impakt.

Cytat:
To kolejna głupota rządu.
Najchętniej chyba przyznawaliby wyłącznie honorowe tytuły naukowe - tylko za służalczość i przychylność wobec nich a nie za dorobek naukowy.

Moim zdaniem powinny być zablokowane możliwości nadawania tytułów naukowych przez uczelnie "od tak sobie". W ten sposób Andrzej Lepper posiada trzy tytuły doktora honoris causa oraz tytuł profesorski a maturzysta Władysław Bartoszewski przyznany tytuł profesora.

A po drugie tytuł zawodowy - "magister" - powinien być nadawany w Polsce tylko przez najlepsze publiczne uczelnie a nie tak jak to jest obecnie
Wg mnie tytuly honoris causa a zwyczajne to zupelnie dwa rozne zwierzeta i nie wiem po co je porownywac.
Croaker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując