Zakorzenienie
Przekupka: 61 pkt / 100% pozyt.
|
Dot.: CZARNA LISTA oraz JAK SIĘ USTRZEC PRZED OSZUSTAMI
Cytat:
Napisane przez astronomiczna.ania
Witam,
bardzo proszę o kontakt na PW Wizażanki, które - oszukane w wyniku dokonania wymiany na Targowisku - zgłaszały na policję zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa.
|
astronomiczna.aniu, a co się stało?
jeżeli zostałaś pokrzywdzona na skutek wymianki i wartość przedmiotów przekracza kwotę 250 zł, to jest to przestępstwo z kodeksu karnego, jeżeli wartość przedmiotów jest niższa, to jest to wykroczenie z kodeksu wykroczeń.
Każda wymianka stanowi swoistego rodzaju umowę cywilno-prawną. Na skutek umowy obie strony zobowiązania uzgadniają, jakie świadczenia spełnią wzajemnie. Jeżeli jedna ze stron transakcji nie wywiąże się z umowy, przesłane produkty zachowa i nie wyśle swoich, to w przypadku rzeczy o wartości powyżej 250 zł jest to przestępstwo przywłaszczenia cudzej rzeczy ruchomej z art. 284 par. 1 kk. Nie będzie to kradzież, ponieważ dot. ona wypadków usunięcia rzeczy spod władania osoby uprawnionej.
Jeżeli natomiast rzeczy stanowią wartość poniżej 250 zł, to czyn taki wypełnia znamiona czynu zabronionego, ale określonego w kodeksie wykroczeń.
Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia czynu zabronionego składasz na Komendzie właściwej ze względu na miejsce popełnienia czynu zabronionego. Czyli jeżeli ktoś nie wysyła uzgodnionych rzeczy, to tam, gdzie on mieszka (bo tam je przywłaszczył). Wskazujesz podstawę uzgodnień, załączasz wydruki rozmów, wszystko to, co może stanowić dowód w sprawie. Tego typu sprawy nie są przyjemne, ale głównie dla osób, które tych paczek nie wysłały właśnie 
A w ogóle, to muszę Wam powiedzieć, że się nieźle wkurzyłam czytając kilkadziesiąt ostatnich postów. Nie ukrywam, że również miałam przyjemność (wątpliwą) wymianki na przeterminowane produkty, chociaż wtedy myślałam, że podróbki, ale olik wyprowadziła mnie z błędu, bo nie wiem, jak to jest, ale zawsze jak się dostaje jakąś lipę, to się myśli, ojejej, jak to teraz dobrze załatwić, a może trzeba walnąć negatywa i tyle. Śmieszy mnie też, jak niektórzy wystawiają nowe, ale stare podkłady podając nieprawdziwe kody produkcji licząc na tym, że nikt nie zna dekalkulatora. Owszem dekalkulator zawiera błędy, ale wiele firm stosuje znany system i nie ma z tym żadnego problemu.
Sprawy wymianki 1st lady i nevady, chyba nie ma już co więcej poruszać, bo jest wszystkim znana i wiemy, o co chodzi. Ktoś ma link w podpisie, traktuj innych, jak sam byś chciał być potraktowany i chyba tego właśnie trzeba się trzymać.
|