2008-04-20, 16:26
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile wydajecie na jedzenie?
Cytat:
Napisane przez Madia
Mi akurat chleb taki 1kg starcza na 3 dni (max) poza tym nie rozumiem co masz do białego chleba. A co ma zrobić osoba, która nie znosi ciemnego pieczywa?? Bo ja akurat do takich należę...i nie przemawia za mną to, że jest zdrowe...kotlety sojowe też są zdrowe a ich nie przełknę. Poza tym nie uważam, żeby od czasu do czasu kanapka z pasztetem była zła...jak mam ochotę na pasztet to jem pasztet a jak nie to nie. Nie zmuszam się codziennie do jedzenie wg układu: na śniadanie ciemne pieczywo plus masło (nie margaryna) plus stos warzyw i mięso. Są dni, że tak jem a są dni, że chapnę jedynie kanapkę z pasztetem i jestem happy.
|
nie ma sensu rezygnowac calkowicie z niektorych potraw i popadac w paranoje.
jezeli ktos nie znosi ciemnego pieczywa, to niech dzienna porcje blonnika dostarcza jedzac inne produkty, proste.
o pieczywie jasnym i ciemnym
Cytat:
Pieczywo dostarcza nam węglowodanów, białka, witamin i soli mineralnych. Ciemne zawiera nieco więcej tych składników niż białe. Przy produkcji białej mąki część składników odżywczych, znajdująca się tuż pod łuską oraz w zarodku i tarczce ziarna, zostaje odrzucona, natomiast w mące ciemnej pozostają one, nadając jej ciemną barwę. Główna różnica między ciemnym i białym pieczywem tkwi jednak w zawartości błonnika. Ciemny chleb, zwłaszcza pełnoziarnisty, zawiera go znacznie więcej niż biały. Błonnik, czyli celuloza, swoją masą i ciężarem wpływa na rytmiczne ruchy jelit, zapobiegając w ten sposób zaparciom, a także obniża poziom cholesterolu w organizmie. Jego dobrym źródłem są także świeże owoce i warzywa. Nie można jednak przedobrzyć. Błonnik jest niezbędny z naszej diecie, ale w umiarkowanych ilościach. Osłabia bowiem przyswajanie żelaza, wapnia i cynku przez organizm. Jego namiar może więc doprowadzić do niedoboru składników mineralnych, a niekiedy także wywołać biegunkę. Dietetycy twierdzą, że powinniśmy codziennie jeść zarówno pieczywo ciemne, jak i jasne.
|
|
|
|