Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-04-20, 20:17   #1690
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Ineso - czyszcząc okrężnie nie usuwasz osadów, tylko je wmasowujesz w szkło, a czyszcząc prosto zmiatasz je. Nie jeździ mi szkło po dłoni, używam 2 kropel na zagłębienie i 2 do soczewki, później przepłukuję kilkoma kroplami przechyloną soczewkę. Najpierw lekarka pokazała mi czyszczenie i taki ruch wykonywała, potem przeczytałam w instrukcji użytkownika (nie wiem czy na płynie też jest) i na paru stronach internetowych oprócz www.soczewkikontaktowe.pl, która jest przyjemna, ale ma parę błędów merytorycznych i jest sponsorowana przez J&J.

joamie - odstaw na jakiś czas soczewki, pozostawiając tylko krople, daj oczkom dojść do normalnego stanu, bo teraz nie mają takiej możliwości i jakichkolwiek szkieł nie założysz, będzie źle. W Oasys czuję większy komfort niż w Advance, nie są w ogóle suche jak ściągam, prawie takie jak przed założeniem. Niestety, nieraz budzę się nad ranem, nie mogąc otworzyć powiek, tak sucho pod nimi (mimo iż wieczorem było wszystko ok) - od paru dni po zdjęciu soczewek zakraplam oczy Aquify (Ciba Vision) i objawy soczewkowego kaca ustąpiły.

gothic_lencia - tanie soczewki z Allegro nie przeszły odpowiednich testów, gdy były badanie przez stosowne komisje i nie mają atestu, uprawnień do sprzedaży w polskich sklepach. Mnie to wystarczy, aby trzymać się od tego badziewia z daleka. Zwłaszcza że wybór mamy niemały, a modele, które są dla nas pełnoprawnie dostępne, atestowane, zatwierdzone i zalecane, nie są wcale idealne.

Beacia87 - wszędzie są 2-tygodniowe, nawet gdy lekarz zgodzi się na przedłużanie do miesiąca, to pacjent robi to tylko na własną odpowiedzialność.

Madziulek333 - proponuję dzień przerwy od szkoły lub Wizażu na rzecz wizyty u lekarza. Wiesz, że nie nosząc okularów lub nosząc słabsze przyczyniasz się do szybszego pogłębiania wady? Chcesz za parę lat nosić -9 zamiast wspomnianych -5?! Nie przeszkadza Ci, że nie widzisz, nikt Ci nie zwraca na to uwagi, koleżanki nie nabijają żartobliwie? Teraz robi się w przystępnej cenie bardzo fajne, seksowne oprawki, ukrywające wadę (standardem jest pocienianie szkieł) tak, że okulary stają się ozdobą :tak: (zapraszam na wątek dla okularników, znajdziesz tam przykłady). BTW, masz krótkowzroczność -3D czy cylinder -3D? To duża różnica, w przypadku samego cylindra widzi się lepiej niż z dodatkową krótkowzrocznością.