2017-04-18, 15:29
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: PROGRAMOWANIE kursy i szkolenia internetowe
Cytat:
Napisane przez AlicjaAl
Hej dziewczyny, też się zastanawiam nad nauką programowania. Skończyłam anglistykę i myślę o tym, żeby się przekwalifikować. Czy któraś z Was robiła już kurs programowania online? Szczerze mówiąc trochę się boję, bo jestem humanistką. Ale podobno programować każdy może. Co myślicie?
|
Tak jak Ty, też skończyłam anglistykę (i germanistykę), jestem typową humanistką, dla której przedmioty związane z matematyką zawsze stanowiły duże wyzwanie ale jeśli chodzi o tworzenie stron internetowych, przejście kursu okazało się nie takie trudne. Przerobiłam najbardziej podstawowy kurs HTML na Codecademy i część kursu tworzenia stron zamieszczonego na Khan Academy. W sumie HTML i CSS to nie programowanie w pełnym tego słowa znaczeniu, ale wydaje mi się, że jeśli wcześniej nie miało się do czynienia z taką dziedziną, łatwiej jest zacząć od tworzenia stron niż "właściwego" programowania. W każdym razie, można przyzwyczaić się przez to do bardziej "ścisłego" sposobu myślenia, przydatnego w programowaniu. No i zawsze można zrobić sobie własną stronę, reklamującą np. korepetycje czy tłumaczenia 
Zajmuję się tłumaczeniami, no i w sumie od ukończenia tego kursu na Codecademy nie miałam okazji wykorzystywać zdobytych informacji w praktyce, trochę się obawiam, że zapomnę, albo już zapomniałam, wszystko, co poznałam na tym kursie Co byście mi poradziły? jak nie dopuścić do tego, aby ta wiedza przepadła?
|
|
|