Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jakich języków warto się uczyć? Jakich Wy się uczycie?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-04-24, 16:06   #52
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: Jakich języków warto się uczyć? Jakich Wy się uczycie?

Cytat:
Napisane przez Bogusia_86 Pokaż wiadomość
A co uważacie o samodzielnej nauce hiszpańskiego? Da radę?
Na początek da radę. Choć na pewnym etapie by się przełamać i zacząć mówić warto poszukać jakiegoś rozmówcy, najlepiej native speakera. Można przez skype, można w tandemie, można poszukać lektora, konwersacji w szkole językowej itd.
Samodzielne uczyła się np. autorka książki "Language is music", więc jest to wykonalne. Szczególnie dzięki materiałom multimedialnym, internetowi itd. Da się. Choć kontakt z ludźmi i uprzyjemnia i przyśpiesza naukę języka obcego. Ja np. po pół roku nauki samodzielnej wyjechałam na zagraniczną uczelnię i trafiłam na zajęcia jedne dla wszystkich. Lektor madrytczyk ani w ząb szwedzkiego, ani angielskiego, więc kontakt wyłącznie po hiszpańsku i chcąc nie chcąc cała grupa zrobiła kolosalny postęp. A poziom był różny- od samouków z A1 do chłopaka, którego rodzice po hiszpańsku mówili w domu bo był z rodziny imigrantów, ale nie nauczyli go gramatyki czy pisowni. Pod koniec roku akademickiego cała nasza grupa miała mniej więcej wyrównany poziom jeśli chodzi o hiszpański konwersacyjny na potrzeby nauki akademickiej.