Dot.: Wegetarianki/wegetarianie
Cytat:
Napisane przez Luba
Cudnie. 
w potocznym znaczeniu ryba to nie mięso  a co to jest jesli można wiedzieć? Cześci roślin?
|
Naprawdę nie interesuje mnie jak to nazwiesz - mięsem ryby czy rybą. Jednak faktem jest to, że taki podział (mieso-ryby) funkcjonuje a ryba (mięso ryby) nie jest nazywane potocznie mięsem przez dietetyków ani osoby zajmujące się kuchnią by odróznić je od mięsa czerwonego czy drobiu. Ja także pisząc o jaroszach użyłam "jedzą ryby a nie mieso" w tym znaczeniu.
Cytat:
Napisane przez Luba
Jesli przypadkiem kupie cielęcine (a nie mieso z cielecia) to już mozna zjeść, bo nie ma w nazwie "mięsa".
|
Myślałam że to poważna rozmowa. W diecie wegetariańskiej ten podział (ryba-mięso) nie jest istotny, ja użyłam go w konkretnym kontekście (bycia jaroszem).
Cytat:
Napisane przez Luba
Nie bywam w środowisku wegetarian ale z tego co widze to nie dosyć, że mylą pojęcia i używaja starych słow niezgodnie z ich pierwotnym znaczeniem
|
Badanie jakiegoś zjawiska i jego terminologii bez brania pod uwagę zdania osób bezpośrednio z nim związanych nie jest ani naukowe ani mądre. Nawet wtedy gdy robi się to ze słownikiem w ręku.
Cytat:
Napisane przez Luba
Nie bywam w środowisku wegetarian ale (...) są dosyc pokrętni i lekko (z żalem to pisze) zakłamani.
|
Rozumiem, nie bywasz ale są pokrętni i zakłamani.