Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nasze codzienne jadłospisy, część V
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-04-29, 15:12   #1
Ather
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 8 129

Nasze codzienne jadłospisy, część V


Witam w V odsłonie wątku "Nasze codzienne jadłospisy".

Poprzednia odsłona osiągnęła magiczną liczbę 5000 postów i ze względów regulaminowych topic został zamknięty.

Link do części I: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931
Link do części II: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313
Link do części III: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124
Link do części IV: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267

Autorką wątku była: Rambo

Cytat:
Napisane przez italiaanka Pokaż wiadomość
Ponawiam prośbę o umieszczanie oznaczeń przed jadłospisami:
R - Redukcja
U - Utrzymanie wagi
P – Przytycie

A tak ode mnie – staramy się pomagać w prawidłowym komponowaniu posiłków, udzielając rady, pomocy. Nowe Wizażanki, które często do nas dołączają, mają z tym problemy – wtedy staramy się temu zaradzić, jednakże niewielka orientacja w dietetyce nie jest usprawiedliwieniem na zamieszczanie głodówkowych jadłospisów. Dlatego prosiłabym o nie umieszczanie takowych, gdyż ten wątek jest również inspiracją dla niektórych dziewczyn, a nie byłoby dobrze, gdyby zaczęły się wzorować na kimś, kto wyniszcza swój organizm, stosując głodówki. To jest forum publiczne i musimy brać odpowiedzialność za swoje słowa.

Zamieszczamy tylko i wyłącznie całodniowe jadłospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posiłkami.


Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło".

Podstawowe informacje:

Źródła białka: mięso, ryby, wędliny, twarogi, sery (np. żółte), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, maślanki, jogurty – aczkolwiek mają małą zawartość białka).

Źródła NNKT: oliwa z oliwek, tłuste ryby, avocado, orzechy włoskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migdały, sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, pestki dyni.

Źródła węglowodanów złożonych: pieczywo żytnie/razowe, makaron razowy, ryż brązowy (naturalny), kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, żytnie, itp. – ogólnie produkty zbożowe, mało przetworzone.

Źródła węglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, słodycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.

Rośliny strączkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób.


Prawidłowa kompozycja pełnowartościowego posiłku:
Białko + węglowodany + warzywa
lub
Białko + tłuszcze + warzywa

Na redukcji staramy się unikać połączenia węglowodanów z tłuszczami.
Nie zapominajmy o regularnych posiłkach oraz aktywności fizycznej.


Wątki podwieszone:Pozdrawiam serdecznie


---

MAŁY DOPISEK

Uwaga!


W związku z niedawnym zamieszaniem w sprawie podziału tego wątku (pomysł upadł) mam do Was prośbę: zaznaczajcie naprawdę wyraźnie, czy to U, P czy R. Literka może być kolorowa, pogrubiona, powiększona - o, tak R

Ułatwi to szukanie odpowiednich jadłospisów dziewczynom, które są zainteresowane np. tylko redukcją. Pozdrawiam

Edytowane przez Ludowa
Czas edycji: 2008-07-05 o 09:32
Ather jest offline Zgłoś do moderatora