|
Dot.: Nawrót trądziku miesiąc po kuracji Tetralysalem?
Również nie polecam Tetralysalu. Brałam go od września do grudnia. Gdybym tylko mogła cofnąć czas, nigdy nie zdecydowałabym się na jego stosowanie. Tetracykliny zmieniają skórę tak samo jak retinoidy, a moja cera wygląda teraz gorzej niż przed rozpoczęciem leczenia. Jednak w kilku punktach nie mogę zgodzić się z mazowszanką1991:
- nie polecam mycia twarzy żelami do cery trądzikowej - jeszcze bardziej wysuszają, a łojotok się wzmaga. Z aptecznych polecam Physiogel, Cetaphil, co kilka dni można oczyścić twarz czymś mocniejszym, np. czarnym mydłem afrykańskim.
- nie każda skóra ma zapotrzebowanie na silne nawilżanie, moja jest przetłuszczająca się i nie zmieniają tego kremy. Jeśli ktoś ma problem z łojotokiem, a nie chce obciążać cery lub obawia się zapchania, polecam kremy w formie żeli. Od siebie mogę polecić żel aloesowy z Holika Holika. Pomocny w walce z trądzikiem, naturalny, nie zapcha. Sama go używam, ponieważ obawiam się nakładać na twarz kremy nawilżające lub natłuszczające. Jeśli skóra nie jest nadto odwodniona, żel aloesowy powinien się sprawdzić.
- w walce z trądzikiem pomocna jest nie tylko glinka zielona, ale także biała, bentonitowa, ale także spirulina czy błoto z Morza Martwego. Osobiście bardzo lubię spirulinę i glinki.
- można też spróbować stosować tonik z octu jabłkowego i wody. Poczytaj o tym, obejrzyj filmy na YouTube. Sama zainwestowałam w butelkę i w weekend zaczynam eksperymentowanie. Ocet jabłkowy posiada odczyn kwaśny czyli taki sam jak nasza skóra. Niektórzy widzą efekty już po tygodniu. Dziewczyny zachwalają apple cider vinegar - ponoć dzięki niemu wyleczyły się z trądziku i okropnych przebarwień. Dlatego ja również pokładam w nim nadzieję.
|