2017-05-20, 11:58
|
|
Konto usunięte
|
Dot.: Nielegalni przewoźnicy a taksówki
Cytat:
Napisane przez samotny_t
Zatem chciałbym rozpocząć dyskusję z kilkoma punktami wyjściowymi:
- czy korzystacie z "lewusów", tzn. nielegalnych przewoźników zastępujących taksówki.
|
Nie wiem. Nigdy nie zadzwoniłam po żadną (pseudo)taksówkę, tylko kilka razy jechałam ze znajomymi, którzy sobie takową wezwali. Niezbyt mnie obchodziło jaki to przewoźnik.
Cytat:
- taksówkarze to polscy przedsiębiorcy, natomiast to co płacimy Uberowi znika w czeluść zagranicznych pasożytów, krwiopijców żerujących na zdrowym organizmie polskiej gospodarki. Czy ma to wpływ na Waszą ocenę sytuacji?
|
Najpierw liczy się mój interes, a potem ewentualnie interesy państwowych gospodarek. Skoro zagraniczne pasożyty ( ) lepiej odpowiadają na potrzeby klientów niż polska gospodarka, to najwyraźniej ta wcale nie jest taka zdrowa, jak ci się wydaje. Jeśli będę miała potrzebę skorzystania z takiego środka transportu, a Uber będzie miał lepsze ceny i dostępność, to wybiorę Ubera.
Cytat:
- czy taksówkarze powinni mieć monopol na przewozy?
|
Nie. Chcę mieć jak największy wybór.
Cytat:
- a może powinno być zupełnie na odwrót, tzn. przewozy typu Uber powinny być w pełni legalne?
|
Nie widzę przeciwwskazań.
Cytat:
- kto Waszym zdaniem ma lepszą jakość usług?
|
Nie wiem, ale sądząc po popularności nie-taksówkarzy, to ta jakość jest co najmniej równa.
Cytat:
- jak oceniacie działania w stylu "obywatelskich zatrzymań", czyli zamawiania nielegalnych przewoźników przez taksówkarzy, a następnie wzywaniu na miejsce zakończenia kursu Policji lub Inspekcji Transportu Drogowego i przytrzymywania nielegalnego przewoźnika do ich przyjazdu?
|
Nie oceniam, bo znam za mało szczegółów.
|
|
|