Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nielegalni przewoźnicy a taksówki
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-05-20, 11:58   #5
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Dot.: Nielegalni przewoźnicy a taksówki

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Zatem chciałbym rozpocząć dyskusję z kilkoma punktami wyjściowymi:
- czy korzystacie z "lewusów", tzn. nielegalnych przewoźników zastępujących taksówki.
Nie wiem. Nigdy nie zadzwoniłam po żadną (pseudo)taksówkę, tylko kilka razy jechałam ze znajomymi, którzy sobie takową wezwali. Niezbyt mnie obchodziło jaki to przewoźnik.
Cytat:
- taksówkarze to polscy przedsiębiorcy, natomiast to co płacimy Uberowi znika w czeluść zagranicznych pasożytów, krwiopijców żerujących na zdrowym organizmie polskiej gospodarki. Czy ma to wpływ na Waszą ocenę sytuacji?
Najpierw liczy się mój interes, a potem ewentualnie interesy państwowych gospodarek. Skoro zagraniczne pasożyty () lepiej odpowiadają na potrzeby klientów niż polska gospodarka, to najwyraźniej ta wcale nie jest taka zdrowa, jak ci się wydaje. Jeśli będę miała potrzebę skorzystania z takiego środka transportu, a Uber będzie miał lepsze ceny i dostępność, to wybiorę Ubera.
Cytat:
- czy taksówkarze powinni mieć monopol na przewozy?
Nie. Chcę mieć jak największy wybór.
Cytat:
- a może powinno być zupełnie na odwrót, tzn. przewozy typu Uber powinny być w pełni legalne?
Nie widzę przeciwwskazań.
Cytat:
- kto Waszym zdaniem ma lepszą jakość usług?
Nie wiem, ale sądząc po popularności nie-taksówkarzy, to ta jakość jest co najmniej równa.
Cytat:
- jak oceniacie działania w stylu "obywatelskich zatrzymań", czyli zamawiania nielegalnych przewoźników przez taksówkarzy, a następnie wzywaniu na miejsce zakończenia kursu Policji lub Inspekcji Transportu Drogowego i przytrzymywania nielegalnego przewoźnika do ich przyjazdu?
Nie oceniam, bo znam za mało szczegółów.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując