Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Angielski
Wątek: Angielski
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-05-04, 11:45   #36
Baudolina
Raczkowanie

Dot.: Angielski

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Baudolina-> Eee... a mi się zawsze wydawało, że nie ma sensu uczenie się języka, jeśli się to robi źle[patrz wymowa]. Poza tym, czułabym się co najmniej zakłopotana, gdybym pojechała do innego kraju i katowała wszystkich dokoła wymową w stylu 'jadzie' czy 'ewangielia'; bo w uproszczeniu tak właśnie można przenieść złą wymowę języka obcego na grunt nam bardziej znany.
Skoro mało kto szczyci się taką wymową po polsku, to chyba oczywiste, że w obcym języku też nie powinien
Ewentualne niegramotności zdaniowe tłumaczę późną porą.

Widzisz Cathas nie o taką wymowe mi chodzilo, że się robi tego typu błędy. Tylko to o czym pisała awiia. Zazwyczaj ludzie nie studiujący filologii własnie nawet nie zdają sobie sprawy, że to jak mówią dalekie jest od ideału - bo nie znają się na dźwiękach. Mozna "miej więcej" dobrze mówic w sensie hmm no osoba np średniozaawansowana która stara sie wymawiac słowa tak jak nauczyciel/ słownik. Ale bez świadomości fonologicznej, bez znajomosci jak ukłądac język itd aby wydobyć angielski dźwięk - a nie podobny polski (nawet jak zauwazyła attii p polskie jest inne od angielskiego! ) Więc mozna mówic hmm względnie poprawnie, ale przyznasz że mało kogo można by uznać za nativ speakera kiedy mówi - mówie o uczacych sie jezyka. Do tego potrzeba cięzkiej pracy i najczesciej nad tym sie pracuje na studiach kiedy zyskuje sie niezbedna wiedza - a i tak nie wszystkim sie to udaje, chociaz oczywiscie to mozliwe. Rozumiesz? Więc pojęcie źle i źle nie są równoważne. Jeden będzie robił błędy i źle zupełnie wymawiał, inny za duzo uzywa polskich dźwięków i np zamiast the angielskiego mówi de albo we. Ale jeśli czyims celem jest jedynie komunikacja to to jest dopuszczalne - byle byl zrozumialym. Niektore nacje nawet specjalnie nie chca nasladowac nativów tylko cha aby bylo slychac skad są Tak wiec o takie rozwazania fonologiczne mi chodzilo ktore zapoczatkowala awiia - zupełnie moim zdaniem niepotrzebnie, bo nie jest to wątek studentki anglistyki ale zwykłego uzytkownika języka, którego najczesciej nie interesuje m.in transkrypcja fonetyczna.

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Baudolino - nie zgodzę się z Tobą. Anglista, owszem, musi umiec wszystko by byc dobrym anglistą.
Ale jesli ktos wyjezdza za granicę to musi przede wszystkim sie umiec komunikować.
W jego wypadku moze mowic kali jeść, kali pić, ale musi znac slownictwo o musi byc zrozumianym.
To przeciez ja tak uwazam Ze musi byc jedynie zrozumialym. To ty zaczelas pisac o angielskich dziekach i o minimal pairs;P

Cytat:
Co do mojego nacisku na wymowe - probowalam uswiadomic autorce, ze tak nie jest, ze jesli bedzie sie tego trzymac, to ją wyśmieją.
e tam czemu mieliby ja nagle wysmiac Nie ona pierwsza nie majac akcentu i wymowy nativow pojedzie za granice. bedzie slychac ze jest obcokrajowcem i komu to bedzie przeszkadzac to bedzie - inni postaraja sie jej pomoc i napewno z biegiem czau ebdzie mowic coraz lepiej - jesli tego oczywiscie bedzie chciala

Cytat:
A wymowy native-like mozna sie nauczyc bedac juz doroslym, czego chodzącym przykladem jest moja pani mgr od fonetyki, która swoją idealną angielszczyzną bije na glowe naszego angielskiego nativa.
Nigdzie tego nie negowałam oczywiscie wiem że mozna i tez mam moim profesorów za przykład. Dlatego nie poodaje sie i wierze że pewnego dnia nie będe miec do mojej wymowy zadnych zastrzezen czego wszystkim filologom zycze;P

Cytat:
a moze ktos to przeczyta(niekoniecznie autorka) i zainteresuje się fonetyka? Who knows.
Marzenia Tzn byłoby fajnie. Ale tez zauważ, że bez nauczyciela, bez zajęć fonetyki trudno ot tak samemu w domu przysiąść. Niejednokrotnie też niektórzy po prostu nie mają ku temu zdolnosci i np nie slysza zadnej roznicy w wymowie wiec jak maja sie jej nauczyc? Wiekszosc ludzi uczacych sie angielskiego ma takze inne zajecia, wiec ucza sie go tak aby sie moc komunikowac, ogladac filmy itd. A nauka wymowy native-like to troche wyzsza szkoła jazdy Dla mnie wspaniale by już byłoby gdyby filologowie nad tym przysiedli. A nie potem ucza w szkołach tacy co mówią jak pierwsza lepsza osoba po jakims kursie. Nie wspominajac juz o bledach.

Ale to wszystko to przeciez ma sie nijak do tematu Autorka poprosila o pomoc. Moze ktos jeszcze ma dla niej jakies rady?

"An eye for an eye only ends up making the whole world blind"
Mahatma Gandhi
Baudolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując