Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zdobywanie wiedzy na co dzień - przydatne linki
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-06-18, 13:05   #1
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Zdobywanie wiedzy na co dzień - przydatne linki

Cześć! Jakiś czas temu zadałam pytanie na wątku pytaniowym, jak zdobywacie wiedzę ogólną, jak się rozwijacie, co czytacie, co oglądacie, żeby rozwijać się na różnych płaszczyznach. Sporo osób mi wtedy odpowiedziało, stwierdziłam, że może warto by było założyć temat. Temat jest dla tych, którzy uważają, że rozwój jest ważny (nawet jeśli nie dostaje się za to dyplomu i wpisu do CV), dla tych, których interesuje wiele dziedzin, którzy lubią wiedzieć, jak coś działa, a nie tylko używać tego bezmyślnie.

No to zaczynamy.
1. Ostatnio trafiłam na świetny kanał na youtube: crash course. Kanał ten jest prowadzony przez dwóch braci (w założeniu, bo ostatnio chyba dołączyło do nich kilku ekspertów z dziedzin, na których oni się nie znają). Znajdziemy tutaj serie filmików z różnych dziedzin - np. historia świata, literatura, socjologia, fizyka, informatyka, historia filmu, mitologia, ekonomia. Każdy filmik trwa ok. 10-15 minut i opisuje jedno zagadnienie, a na jedną serię składa się od 20 do 40 filmików. Naprawde ciekawie (też wizualnie) zorganizowana wiedza do przegryzienia pomiędzy jednym a drugim codziennym zajęciem. Filmiki są po angielsku,
ale dostępne są też angielskie napisy - przydatne dla tych, którzy jeszcze nie rozumieją tak dobrze ze słuchu.

2. Quora.com - odkryłam to jakiś czas temu i nie mogę się odczepić. Quora to strona na której każdy może zadać jakieś pytanie i otrzymuje na nie odpowiedzi. Można też samemu odpowiadać na zadane pytania. Wielu użytkowników ma podanych na swoim profilu zawód, doświadczenie zawodowe i wykształcenie, nierzadko odpowiadają eksperci z danej dziedziny, czasami niezwykle wyczerpująco.

3. Kanały youtube osób przebywających za granicą - bardzo ciekawy sposób na dowiedzenie się czegoś o innych krajach z pierwszej ręki ale z perspektywy osób z naszego kraju. Kanały, które regularnie oglądam:
Weronika Truszczyńska - Szanghaj
Krzysztof Gonciarz - Japonia
Pyra w Korei - Korea Południowa

Czy znacie inne kanały tego typu?

4. Czytanie książek - to wymieni chyba każdy. No właśnie, ale jakie książki powinniśmy czytać? Ostatnio trafiłam na listę 100 książek sporządzoną przez polskich dziennikarzy i szczerze, trochę się zawiodłam - brakowało mi niektórych pozycji. Jakie książki waszym zdaniem powinny się znaleźć na takiej liście?

Mam nadzieję, że ten post będzie wstępem do owocnej dyskusji .

Edytowane przez ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Czas edycji: 2017-06-18 o 13:32
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując