Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - sos do salatki
Wątek: sos do salatki
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-09-25, 08:46   #4
Anett_
Wtajemniczenie

Thumbs up Dot.: sos do salatki

Cytat:
Napisane przez Mariti
Oto różne sosoy do sałatek , wykonywane i stosowane u mnie w domu

WINEGRET CZOSNKOWY

Do 2 łyżek octu winnego doda nieco soli i pieprzy i mieszac aż sól się rozpuści.Powoli wlewać 6 łyżek oleju nie przerywając mieszania.Ząbek czosnku posiekac drobniutko i dodać do sosu, następnie wsypać łyżeczkę drobno posiekanego koperku.

WINEGRET ZIOŁOWY

Mieszamy 2 łyżki octu z 6 łyżkami oleju, tak by powstał jednolity sos.Dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy.Wsypujemy 2 łyżki posiekanej drobniutko zieleniny np pietruszki, bazylii , szczypiorku, estragonu.

SOS TYSIĄC WYSP

Do 4 łyżek majonezu dodajemy 2 łyżki ketchupu,sól, pół łyżeczki chrzanu i łyżkę sosu chilli ( łagodniejszego) Następnie dodajemy łyżke pokrojonych w kosteczkę korniszonów i łyżkę pokrojonej w kosteczkę papryki konserwowej. Doprawiamy pieprzem najlepiej kajeńskim.

WINEGRET POMIDOROWY

Mieszamy 2 łyżki octu winnego z solą i pieprzem, po rozpuszczeniu soli wlewamy 6 łyżek oleju. Dwa sparzone, obrane pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy do dodu, całośc ostroznie mieszamy.

SOS JOGURTOWY

Opakowanie jogurtu naturalnego, 2 żabki czosnku,bazylia ( może być świeża , ale nie musi), łyżka soku z cytryny,pół łyżeczki musztardy,sól , pieprz.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą.Dodajemy czosnek i bazylię.Przyprawiamy do smaku

Może któryś Ci sie przyda, ja lubię szczególnie te Winegret, a chyba najbardziej Tysiąc Wysp
To się nazywa fajny skrypt

Cytat:
Napisane przez morwa74
ja stosuję sosy knorra jest tyle wersji że szkoda czasu na przyrządzanie ich samemu
Sosy Knorra są smaczne, ale nie zapominajmy, że to porcyjka literki E dla organizmu ( mają wiele konserwantów, niestety)
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując