Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - A figa!
Wątek: A figa!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-05-10, 09:12   #1
Paura
Raczkowanie

GG do Paura

A figa!

W związku ze zbliżającym się latem pozwolę sobie założyć ten temat. Mam nadzieję, że ten nie będzie felerny, bo pod kątem "figi w roli głównej" przeszukałam forum raz, drugi ...

... i dużo tego znalazłam. W gruncie rzeczy, odkąd na forum niszowce przestały być luksusem i czarną magią dzięki wspólnym zakupom, odkąd nazwy zapachów, wymienianych przez co bardziej pokręcone zapachowo () wizażanki przestały brzmieć jak arabskie inkantacje, figa pojawia się to tu, to tam. Na lato idealna- jeżeli słodka, to nigdy nie męcząca, brak efektu "koktajlu owocowego" i dojmująca, wszechogarniająca zieloność (Przynajmniej mówiąc o tych marnych trzech figach, które znam).
Suma sumarum- wiele ich na forum. Myślę, że zwłaszcza o tej porze roku znajdą swoje wielbicielki, mimo faktu, iż jakoś mało kto uznaje ten zapach za "seksowny". Czemu by nie założyć tej cudnej, oryginalnej nutce osobnego wątku i zebrać znane wam zapachy figowe? Ułatwiłoby to takim biednym, jak ja, poszukiwania zapachowe czegoś, co nie okazuje się, mimo pozornej świeżości, jakimś letnim boa (Ogródku Nilowy, to dla Ciebie: ).

Pozwolę sobie zacząć i wypisać mi znane:
L'artisan Parfumeur Premier Figuier - figa i tycio, tycio mleczka kokosowego. Wspaniałe, ale kto kupi, mogąc pozwolić sobie na wersję Extreme, odznaczającą się większą trwałością?
L'artisan Parfumeur Premier Figuier Etreme - więcej figi i tycio, tycio więcej mleczka kokosowego. Wspaniałe, ale kto kupi, mogąc pozwolić sobie na tańszą (Na E-bay'u ok. 170 zł, jak zresztą reszta "popularnych" zapachów tej marki) figę Diptyque, Philosykos, która odznacza się o wiele większą trwałością?
Diptyque Philosykos - jeszcze więcej figi i mleczka kokosowego. Wspaniałe, mleczne, radosne i relaksujące, aseksualne, dojmująco "zielone" i trwałe wreszcie, na litość bogów (Pozdrowienia dla Rawity )
Guerlain Aqua Allegoria Figue Iris - a idź pan stąd...

... i te wynalezione, wyszperane na Lucky, w tematach la plotkowych i wspólnozakupowych :
Heeley- dla mnie akurat Kardynał jest najmniej atrakcyjną kompozycją tej firmy (Nutkowo, bo żadnej nie znam ). Nutę figi odnajdziemy w Verveine i Figuier...
Satellite- organizowane są zakupy, coś mi się mgliście kołacze, A la figue! tej firmy, więc czekamy recenzji . Ja wiem o nim tyle, że ma różowe opakowanie...
Demeter - Fig Leaf; tyle zachwytów mimo trwałości, powinien się tutaj znaleźć,
Parfumerie Generale- małe zamieszanie. Na pewno o uszy mi się obiło, więc wypada podać - Jardin de Kerylos. Tuta mamy figę.
Za to w Iris Taizo w nutach Lucky podaje fig-tree honey. Pomysły?
Profumum - Ichnusa. Opisana tak: "very different from green or milky fig scents, this wild and windswept version is a must-try for all fig lovers". Jako, że wiem o dwóch pewnych "fig loversach" na tym forum, to pewnie ktoś może coś o tych perfumach napisać .
Carthusia - ... i nie znajdę. Joasiak całkiem niedawno opisywała jakąś kartuzią figę, i to bardzo miłymi słowami, ale jak się to mogło...? Io "Capri" (Za Quality)?

Proszę o resztę znanych wam typów .

Edytowane przez rachela
Czas edycji: 2008-05-10 o 11:53
Paura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując