Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - BIEDRONKA - produkty godne polecenia cz. XLIV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-07-28, 07:32   #100
damdalena
Zakorzenienie

Dot.: BIEDRONKA - produkty godne polecenia cz. XLIV

Cytat:
Napisane przez alamirka Pokaż wiadomość
Właśnie tez często miałam jakies inne mięso, co gorsza zdarzało sie że już zleżałe i stare jakieś, co to siedziało w tej maszynce bóg wie ile godzin. Podziękuję. Albo kupuję gotowe paczkowane dobrej jakości, albo mielę sama w domu
Pod względem mikrobiologicznym mięso mielone na miejscu w sklepie to tragedia. Mielone mięso tak szybko się psuje, że maszynka do mięsa musiałaby być myta co godzinę i trzymana w chłodni. Zdecydowanie lepiej kupować paczkowane mięso dobrej marki (takie, by nie był to barwiony tłuszcz). Jeżeli ktoś koniecznie chce mielone w sklepie, to polecam udać się do mięsnego skoro świt.
Cytat:
Napisane przez alamirka Pokaż wiadomość
mam maszynkę, tyle że odpalam ją dopiero wtedy jak robię większą ilość, bo inaczej mi się nie chce
Dokładnie tak robimy. Kupuję za jednym razem indyka, wieprzowe i wołowinę - robimy z nich czasem mieszanki. Mrożę w spłaszczonych porcjach, bo szybkie rozmrażanie też istotne z mikrobiologicznego punktu widzenia.

Jeszcze trik babci męża: po przepuszczeniu całości mięsa, do maszynki włożyć świeżą bułkę - wyzbiera ona resztki mięsa. Z ostatniej porcji mięsa i bułki zrobić od razu mielone/pulpety.

Edytowane przez damdalena
Czas edycji: 2017-07-28 o 07:34
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora