2017-08-14, 18:58
|
|
Przyczajenie
|
Czas umierać na łojotok - dermatolog na NFZ
Drogie Użytkowniczki forum,
jestem tak zła po dzisiejszej wizycie u dermatologa na NFZ, że odbiera mi już racjonalne myślenie i nie wiem co począć dalej.
Otóż, od kilku lat mam powracające zapalenie łojotokowe. Od zawsze przyjmowałam sterydy, ale niestety odbiło się to tragicznie na moim stanie zdrowia, do tego stopnia, że od dwóch miesięcy jestem na lekach hormonalnych i leczę inne nieprzyjemności. Dzisiaj, po 2 miesiącach czekania dostałam się do dermatologa. Nie dość, że dostałam śmiesznie drogie maści, wszystko oczywiście płatne 100%, to jeszcze są ze sterydami. Jestem załamana! Na pytanie, czym mam smarować twarz dostałam odpowiedź, że o cerę powinnam się zapytać kosmetyczki, bo to one dobierają kremy.
Ale chyba bardziej zdenerwowała mnie inna sprawa. Chirurg, u którego byłam wcześniej, po raz drugi, w sprawie włókniaków powiedział, że mam przy okazji wizyty u dermatologa pokazać je, bo nie będzie mi ciął pach ani szyi. Według niego należy wyeliminować przyczynę, a od tego jest dermatolog. Nie dość, że dermatolog powiedziała, że nie będzie się tym zajmować, bo nie ma tego napisanego na skierowaniu, to jeszcze powiedziała, że to sprawa kosmetyczna, i że jest to zabieg jak wypełnianie zmarszczek! U mnie jest to ten problem, że narosły mi one w środku pachy i mam ogromne problemy z goleniem. Po tym tekście usłyszałam, że mogę się nie golić albo usunąć laserowo. Normalnie mnie wbiło w fotel. Rozumiem, może zamrażanie włókniaków nie jest w interesie NFZ, ale chyba spojrzeć kobieta mogła?
Nie mam pojęcia co mam robić, może za dużo wymagałam? Zbieram już na prywatnego dermatologa, ale zastanawiam się: czy dermatolog naprawdę nie ma kompetencji poradzić jakiego kremu do twarzy używać przy zapaleniu łojotokowym oraz cerze naczynkowej i czy włókniaki to "jedynie" sprawa kosmetyczna. Zaznaczę, że mam 21 lat i nie jest to spotykana przypadłość w moim wieku.
Wszystkim wytrwałym dziękuję za przeczytanie i wszelką pomoc
|