2017-08-21, 10:37
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Manicure hybrydowy wygoda czy ryzyko zdrowia?
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;76431931]To napisz co powiedzial Twoj dermatolog.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Jasne ale to dopiero w czwartek tam idę, więc jeszcze kilka dni. Tymczasem przeszukałam Internety i patrzcie co znalazłam :
"Promieniowanie ultrafioletowe przyczynia się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale również do rozwoju nowotworów. Najbardziej narażone są kobiety, które często poddają się zabiegom upiększającym dłonie - informuje „The Washington Post”"
i uwaga leci następne:
"Już w 2009 roku w jednym z medycznych czasopism przedstawiono przypadki kobiet, u których zdiagnozowano raka skóry na rękach, który rozwinął się pod wpływem lamp UV. Wówczas promieniowanie ultrafioletowe wykorzystywano do utrwalania niektórych odmian manicure i pedicure"
Te info były z wp. A teraz leci z portalu Polki:
Malujemy paznokcie i utwardzamy lakier, wkładając dłonie lub stopy do specjalnej lampy – tak w skrócie można opisać powstawanie manicure hybrydowego. I to właśnie ostatni etap tego procesu budzi zastrzeżenia dermatologów. Dlaczego? W lampie wykorzystywane jest bowiem promieniowanie UVA, które utwardza pomalowane lakierem paznokcie. Jest ono odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry, powstawanie przebarwień i nowotworów. To więc, czego tak bardzo wystrzegamy się latem na wakacjach, wypoczywając na plaży czy spacerując po mieście, „dopada” nas w… salonie kosmetycznym.
Za to dla kontrastu z portalu biotechnologia:
Naukowcy z Rapid Precision Testing Laboratories w Stanach Zjednoczonych w najnowszych badaniach wykazali, że lampy UV stosowane do utwardzania paznokci są bezpieczne i nie powodują raka.
I dalej:
Badania wykazały, że lampy UV stosowane do utwardzania manicure hybrydowego czy żelowego są całkowicie bezpieczne i mogą być stosowane w salonach kosmetycznych oraz w domu. Ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka skóry po stosowaniu lamp jest 11-46 razy mniejsze niż po ekspozycji na światło słoneczne. Praktycznie niemożliwym jest przekroczenie bezpiecznych poziomów promieniowania stosując lampy.
Także ja już sama nie wiem co myśleć....
|
|
|