Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Manicure hybrydowy wygoda czy ryzyko zdrowia?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-08-21, 10:37   #12
clementysia
Raczkowanie

Dot.: Manicure hybrydowy wygoda czy ryzyko zdrowia?

[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;76431931]To napisz co powiedzial Twoj dermatolog.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Jasne ale to dopiero w czwartek tam idę, więc jeszcze kilka dni. Tymczasem przeszukałam Internety i patrzcie co znalazłam :

"Promieniowanie ultrafioletowe przyczynia się nie tylko do przedwczesnego starzenia się skóry, ale również do rozwoju nowotworów. Najbardziej narażone są kobiety, które często poddają się zabiegom upiększającym dłonie - informuje „The Washington Post”"

i uwaga leci następne:

"Już w 2009 roku w jednym z medycznych czasopism przedstawiono przypadki kobiet, u których zdiagnozowano raka skóry na rękach, który rozwinął się pod wpływem lamp UV. Wówczas promieniowanie ultrafioletowe wykorzystywano do utrwalania niektórych odmian manicure i pedicure"

Te info były z wp. A teraz leci z portalu Polki:

Malujemy paznokcie i utwardzamy lakier, wkładając dłonie lub stopy do specjalnej lampy – tak w skrócie można opisać powstawanie manicure hybrydowego. I to właśnie ostatni etap tego procesu budzi zastrzeżenia dermatologów. Dlaczego? W lampie wykorzystywane jest bowiem promieniowanie UVA, które utwardza pomalowane lakierem paznokcie. Jest ono odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry, powstawanie przebarwień i nowotworów. To więc, czego tak bardzo wystrzegamy się latem na wakacjach, wypoczywając na plaży czy spacerując po mieście, „dopada” nas w… salonie kosmetycznym.

Za to dla kontrastu z portalu biotechnologia:

Naukowcy z Rapid Precision Testing Laboratories w Stanach Zjednoczonych w najnowszych badaniach wykazali, że lampy UV stosowane do utwardzania paznokci są bezpieczne i nie powodują raka.

I dalej:

Badania wykazały, że lampy UV stosowane do utwardzania manicure hybrydowego czy żelowego są całkowicie bezpieczne i mogą być stosowane w salonach kosmetycznych oraz w domu. Ryzyko rozwoju złośliwego czerniaka skóry po stosowaniu lamp jest 11-46 razy mniejsze niż po ekspozycji na światło słoneczne. Praktycznie niemożliwym jest przekroczenie bezpiecznych poziomów promieniowania stosując lampy.

Także ja już sama nie wiem co myśleć....

clementysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując