Dot.: Ciasto marchewkowe z lukrowo-kremową polewą
Dziekuje .
naprawde polecam bo wyszło pyszne. Tylko kolejnym razem zrobie z połowy porcji bo na dwie osoby w domu to zdecydowanie za duzo .
Podaje przepis
do mierzenia używam szklanki 250 ml.
Na ciasto
3 szklanki potarkowanej marchewki
1 puszka ananasa odsączonego z soku
2 szklanki maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 szklanki cukru kryształowego
2 łyżeczki wanili
4 jajka
1 szklanka oleju
Najpierw wymiesżc trzepaczką jajka z cukrem i olejem i wanilia i w osobnym naczyniu mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, wszystko razem wymieszać z marchewka i ananasem. Piec w temperaturze 180 stopni 40-50 minut. Kiedy ostygnie zrobic polewę.
Na polewę
Jeden serek philadelphia 250 g
40 g masła
3 szklanki cukru pudru.
1 łyżeczka ekstraktu waniliowe
Ja użyłam tylko dwoch szklanej cukru i polewa wyszła bardzo słodka. Ubić razem wsyztsko tylko nie za długo bo im dluzej tym bardziej wodniste sie robi.
Nałożyć na ciasto i schłodzić w lodowce przed podaniem.
Smacznego
Edytowane przez KarolinaK
Czas edycji: 2017-08-24 o 11:07
|