2008-05-26, 00:44
|
#488
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-05
Wiadomości: 24
|
Dot.: Wegetariańskie to i owo :-)
Kotlety z kapusty
pół małej kapusty
1 jajo
2 cebule
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
bułka tarta
olej (lub inny, preferowany tłuszcz)
Kapustę należy przekroić na kilka większych kawałków, ugotować na pół twardo (myślę, że ok. 15 minut wystarczy). Można wrzucić ząbek czosnku do gotowania, chociaż to nie konieczne. W tym czasie podsmażyć lekko cebule. Następnie kapuste ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa, odcisnąć nadmiar wody, np. wrzucając na sitko. Wbić jajo, dodać cebulkę zrumienioną, posolić, popieprzyć i wymieszać. Jeśli konsystencja jest nieco rzadka, można dosypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub bułkę tartą, wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać najlepiej z ryżem i surówką lub z pieczonymi ziemniaczkami. Fajnie smakuje również z sosem pomidorowym. Chociaż na chlebie, polane ketchupem też być może.
Warto robić kotlety z kapusty w tym czasie co gołąbki (wówczas nie ma dylematu co zrobić z resztą kapusty).
Smacznego!
__________________
All rights reserved.
|
|
|