Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - jak utrzymać czystość w domu z kotami? - dobre rady mile widziane
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-08-30, 19:18   #44
MissChievousTess
Zakorzenienie

Dot.: jak utrzymać czystość w domu z kotami? - dobre rady mile widziane

Cytat:
Napisane przez AgiNieszka Pokaż wiadomość
Niestety przy kotach trzeba odkurzać w razie potrzeby, czyli codziennie.
Rozniesiony żwir z kuwety to jakaś masakra, a jeszcze wdepnąć to gołą stopą.... Sprawdzają się kuwety z wysokim brzegiem oraz specjalne maty pod kuwetę. Nie polecam kuwet krytych, ponieważ nieprzyjemnych zapach nie ma jak uciec i biedny kot zmuszony jest wchodzić do takiej "komory gazowej". Nic przyjemnego, sami byśmy nie chcieli korzystać z wc w takich warunkach.

Maty pod miski z karmą to też dobry pomysł. U mnie każdy kot ma osobną miseczkę na karmę mokrą (nie daje suchej-szkodzi kotom) i wspólną z wodą. To co koty wyświntuszą na matę łatwo zmyć.

Świetnym sposobem na zbieranie kociej sierści z mebli tapicerowanych jest przetarcie mokrą, gumową rękawiczką. Schodzi raz dwa.
Dodatkowo wyczesywanie sprawia, że tej sierści wypada znacznie mniej. Ja wsadzam futrzaka do wanny i czeszę, a w nagrodę smakołyk.
Niestety sierści nie da się wyeliminować na 100%.
Jeśli ma się kota w domu to wszystko staje się kotem, ja sierść znajduję nawet w lodówce.

Moje koty nie lubią tradycyjnych drapaków, za to uwielbiają podkładki pod talerze z Ikei (takie z bananowca, czy z lotosu już nie pamiętam). Kupione na stół szybko zostały przeniesione na podłogę do przedpokoju i tam koty mają na nich używanie. Nie drapią już nic innego.

Po blatach niestety chadzają mimo próby oduczenia ich. Staram się zawsze reagować i pod moją obecność raczej się tam nie zapędzają, ale kiedy mnie nie ma... to wiadomo. Widać po śladach łapek na blacie.

Oprócz tego, drobne przedmioty, doniczki itp. mam przyklejone taką masą klejącą (chyba Tesa). Ugniata się jak plastelinę i przykleja przedmiot, jeśli chce się zdjęć to się przekręca i łatwo odchodzi. Znacznie ograniczyło to straty podczas kocich gonitw.
Co ty opowiadasz??? Kocią kuwetę wystarczy sprzątać i nic nie śmierdzi. Moje kotki mają jedną krytą kuwetę Petmate i mają w niej tak czysto, że mogłyby z niej jeść. Ot dobry żwirek, częste czyszczenie, przecieranie kuwety chusteczkami czyszczącymi albo płynem przyjaznym dla zwierząt i zapachu masz zero. Jak kot je porządne jedzenie to nie robi kup co chwilę, sika tylko kilka razy, więc przy sprzątaniu przy najmniej 2 razy dziennie jest błysk.
A pod miską z karmą mam plastikową tackę z wyższym brzegiem i to dopiero łatwo umyć. 5 minut pod prysznicem, wytrzeć do sucha i gotowe. By sierści było mniej rolki z Ikea, furminator używany regularnie, porządne żywienie w czasie wylinki. Poza tym rano i wieczorem zamiatam. Kot nie jest aż takim bałaganiarzem jak pies, więc nie przesadzajmy. W miarę porządna osoba przy 2 kotach może mieć błysk w mieszkaniu. Gorzej jak kota albo koty ma bałaganiarz. Znam takie osoby i wtedy faktycznie jest to spory problem. Także dla kotów bo o ile wiem lubią czystość.