2008-05-26, 09:37
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: nie-apteczne filtry na plażę
Cytat:
Napisane przez Selekcjonerka
To bardzo dziwne by było, szczerze pisząc. Dane substancje chronią przed pewnym zakresem długości fal, a jak wiadomo - promieniowanie widzialne ma długość pośrednią między UV a IR. Jeżeli nieabsorbujące światła (czyli przezroczyste) filtry odbijałyby promieniowanie podczerwone, oznaczałoby to, że na widmie mają wyrwę w miejscu promieniowania widzialnego - toż to substancje idealne.  Co innego filtry-bieluchy - one ewidentnie "chronią" przed promieniowaniem widzialnym, co uwidacznia się w postaci gejszowatobiałej maski. 
|
Cytat:
Napisane przez Justy
pewnej ochrony przed IR można oczekiwać od filtrów mineralnych (im bardziej bielą, tym lepiej chronią w tym zakresie), ale na chemiczne to bym zbytnio nie liczyła.
|
mineralne na pewno, a IR odbija najbardziej mika powlekana dwutlenkiem tytanu
filtry chemiczne tez moga odbijac IR, znalazlam jednak tylko mala wzmianke na ten temat w ksiazce
"Filtry chemiczne- pochłaniaja czesc promieni krotkich, druga czesc o dlugosci fali dluzszej niz 380 nm, widzialnej lub IR, w wiec nieszkodliwej- jest odbijana"
Cytat:
Napisane przez agacior89
Soraya nie jest bieluchem, ale ja tak czy siak mam maskę. Moze nie gejszowobiałą, ale białobeżową. Kwiestia tylko czy mika,talk,skrobia,barwnik i z Cl na początku+ parfum- to jest warstwa która jest w stanie pochłonąć IR? Czy po prostu izoluje (bo izoluje) skórę od czynników zewnętrznych?
|
mysle, ze makijaz nawetbardziej niz filtr Soraya, bo on chyba nawet nie ma filtrow fizycznych(albo ich nie dostrzegam )
Cytat:
A propo noska jeszcze- to nie poparzenie, ja tak się opalam. Skóra jest różowa (w ekstremalnych sytuacjach czerwona) a potem powoli nabiera morelowego koloru. Chyba że namiętnie pałaszuję marchewki, wówczas robi się morelowa bez tej różowej fazy, ale nic dziwnego
|
ale zmienia barwe jednak
UVB powoduje wydzielanie histaminy, rozszerzaja sie naczynia wlosowate, po paru godzinach od ekspozycji slonecznej. potem zaczerwienienie schodzi i pojawia sie opalenizna. rumien nie musi byc czerwony, ale jednak jest
|
|
|