Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czarno-białe ślimaczki
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-10-01, 14:42   #1
sylwia18
Zakorzenienie

Talking

Czarno-białe ślimaczki

Zgodnie z moją życiową dewizą "dzień bez ciastka jest dniem straconym" musiałam znowu coś zmącić w kuchni tym razem były to czarno-białe ślimaczki, które niestety nie wyszły mi tak slicznie jak na zamieszczonej fotce ale w smaku są przepyszne najgorsze jest jeszcze to że pierwszą blachę lekko przypaliłam i to juz nie ten smak na szczęście druga wyszła idealna oto przepis:
300 g maki
150 g cukru
1 op. cukru waniliowego
2 zoltka
200g schlodzonego masla
3 lyzki kakao w proszku
2 lyzki smietany

Make,cukier,c.waniliowy,z oltka i pokrojone maslo zagniesc na jednolite ciasto. Podzielic na dwie czesci, jedna zagniesc z kakao i smietana. Uformowac z kazdej czesci kule i do lodowki na 60 min. okolo.
Kazda kulke rozwalkowac na stolnicy oproszonej maka na prostokat ok. 20x25 cm. Placki ulozyc jeden na drugim i zwinac. Rolade zawinac w folie spozywcza i chlodzic ok. 60 min. (ja ominelam to chlodzenie, ale ja zawsze po najmniejszej lini oporu).

Piekarnik rozgrzac do 150°C rolade pokroic w plastry o grubosci ok. 0,5 cm i ulozyc na blaszce pokrytej pergaminem. ciasteczka piec ok. 15 min. Ostroznie przelozyc na kratke kuchenna i wystudzic.
Przepis i fotka zaczerpnięta z forum cin cin!

Edytowane przez sylwia18
Czas edycji: 2005-10-19 o 15:39
sylwia18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując