2008-06-02, 22:17
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez Malla
SophieNeveu - pozazdrościć okulistki! Rewelacja, jak z bajki
PV są grube, rodzina Optixów nieco mniej, ale jednak - są upakowane silikonem, który usztywnia.
Jak chcesz dobrać soczewki, skoro lekarz nawet nie zobaczy jak leżą, jak się zachowują na oku? To podstawa. Nie musisz iść od razu (choć powinno się i polecałabym), bo skoro kontrole mają być co pół roku, to na pewno termin noszenia i wizyty się zazębią, a ewentualne (odpukać!) uszkodzenia zostaną w porę wykryte. Zapytaj lekarki o modele, które możesz nosić, obejrzycie razem katalogi, orientacyjne ceny, niech Ci trochę poopowiada...
Soflens są miękkie (twarde to inna bajka, do ich dobrania trzeba dokładnie zmapować rogówkę) i różnią się od PV tym, że są hydrożelowe, czyli zbudowane ze starszego technologicznie, bardziej elastycznego, ale mniej przepuszczającego tlen materiału.
|
W sumie masz rację.
Niestety moja okulistka ma mało soczewek. NIe wiem jak teraz, ale ostatnio miala same Bausch&Lomby. Muszę do niej isc z katalogiem. Już nie czuję sie jak taki zoltodziob jak na samym poczatku, znam kilka firm soczewek, 
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Jak dobiera sie moc soczewek? Bo wiem, jest ona slabsza niz okularów. Wiem, ze to zadanie okulisty, ale chcialabym sama jakos to sprawdzic. spotkalam sie niedawno z taką inteligentną tabelką, ale za cholerę nie mogę jej teraz znaleźć.
|