2017-10-01, 09:13
|
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Panny młode z Bielska i okolic są tutaj?
Hej Dziewczyny,
Właśnie do Was dołączyłam. Nasz ślub jest 26 maja 2018.
Przeprowadziłam się do Bielska dwa lata temu i szczerze mówiąc nie wiem gdzie tutaj ogarnąć wiele z weselnych spraw Organizacyjnie nie mamy zbyt wiele:
- salę OSP w Wilkowicach (bo potrzebowaliśmy czegoś dużego, wesele planowane na 160 osób i 40 dzieci)
- DJ Rybka
- kucharkę
- kurs przedmałżeński w formie rekolekcji w Starym Sączu (bardzo polecam!)
- termin w kościele
- bimber i nalewki malinowe na wiejski stół (tata tak się ucieszył z wieści, że od razu zaczął to organizować) 
Z rzeczy najbardziej istotnych, które chcielibyśmy już powoli załatwiać to:
- gdzie przenocować prawie 100 gości (pochodzę z daleka, a mieszkałam jeszcze w innym mieście, także cała moja rodzina i wszyscy przyjaciele nie pochodzą z tych okolic). Wiadomo szacuje się, że 30% osób nie przychodzi, ale to i tak spora liczba do przenocowania. Zdajemy sobie sprawę, że być może nie pomieścimy wszystkich w jednym miejscu. Czy macie jakieś namiary na hotele, hostele, internaty itp?
- poszukuję poradni małżeńskiej, która nie jest zbyt "kłopotliwa" i szybko można tam załatwić papierek
- obrączki, mamy trochę swojego złota (nie wiemy ile wagowo tego wyjdzie); na forum przeczytałam sporo o jubilerze na ul. Sixta i Taxorze. Maciej jakieś inne typy? Chcemy "standardowe" obrączki w niewygórowanej cenie.
- Nie mam sukienki. Chciałabym uszyć. Słyszałam o krawcowej z Rozrtopic (jeszcze nie zdobyłam jej nazwiska).
- Fotografa też nie mamy, bo nie mogę się zdecydować - za duży wybór, a sama nikogo nie znam. Z kamerzysty rezygnujemy.
- Nad dekoratorką się zastanawiamy. Mam zaprzyjaźnioną kwiaciarnię, ale nasza sala OSP ma krzesła, na które koniecznie chcemy pokrowce i z tego co się orientowałam to wypożyczenie pokrowca na krzesło to koszt ok. 4 zł. Zastanawiam się czy w takiej sytuacji nie lepiej kalkuluje się nam dekoratorka, która po prostu je ma. Możecie jakieś polecić?
- makijaż - napisałam maila do Super-Oko, zobaczymy czy będzie mieć wolny termin
- fryzjer - tu mam ciemną plamę na mapie Bielska u żadnego nie byłam (mam panią, która podcina mi grzywkę i końcówki włosów i ona nie czesze); możecie kogoś polecić?
Z takich dygresjii to ciekawa jestem ile płaciłyście za ślub w kościele. Nas kościół w Białej skasuje 600 zł i z tego bierze 200 zł zaliczki za rezerwację terminu.
|
|
|