|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez SophieNeveu
Ojej. Mówiąc, że nie potrzebuję badania w salonie, miałam na myśli, że nie potrzebuję badania w VE, bo chodzę do dobrej okulistki -> rozmawiamy w jej domu o soczewkach przy kawce i ciasteczkach. i mam u niej swoje własne, osobistyczne kapcie, lol  ;p (ironia. to chyba jasne że nie w domu, tylko w jej gabinecie  ). Nie jest to przychodnia państwowa, tylko prywatna. A okulistka ma duże doświadczenie.
Mam nadzieję, że rozumiesz już sens tamtego stwierdzenia. Odnosi się ono do całego postu, nie wyrwanego zdania.
|
No jeśli mówiąc "salon" masz na myśli "VE" to rozumiem, tylko że to tylko jedna z sieci salonów których jest przecież całe mnóstwo..
Jeśli Twoja okulistka przeprowadza badanie doboru soczewek kontaktowych to nie ma sensu jej zmieniać!
Cytat:
Sugerujesz, ze soczewki mogły być za grube? To miałoby w sumie sens, bo często czułam, że są dla mnie jakieś takie za ciężkie i za sztywne. Zupełnie nie orientuję się w soczewkach, nosiłam tylko te PureVision i nie wiem na co innego mogłabym zmienić. Czy coś mi to da, jeśli soczewki będą zawierały więcej wody?
Mam jeszcze takie pytanie: SoftLensy to soczewki miękkie? Czym różnią się np. od PureVision?
|
Tak Soflensy to soczewki miękkie, jak wszystkie o których rozmawiamy na tym wątku.
Możesz je wypróbować, ale to kwestia indywidualna jak je zaakceptuje Twoje oko.
Dla mnie np Soflens38 (dawne Optimy) 3miesięczne są super, natomiast Soflens59 miesięczne okazały się porażką straszną. Wytrzymałam w nich tydzień i wylądowałam u okulisty ze strasznym podrażnieniem oczu (a moje oczy nie tak znowu łatwo podrażnić)
Wobec tego ciężko mi się odnieść do pytania czy coś Ci to da czy będą zawierać więcej wody, bo Soflens38 ma 38% wody czyli są małouwodnione, a Soflens59 59% czyli średnio, a te pierwsze się w moim przypadku sprawdziły a drugie absolutnie nie, choć pod względem ostrości widzenia były to chyba najlepsze soczewki jakie miałam, świetnie centrowały się na oku, ale straszliwie wysuszały! Spotkałam się z opinią że soczewki które zawierają więcej wody ściągają wodę dodatkowo z oka i wysuszają je, a małouwodnione tego nie czynią, ale co do tego też nie jestem przekonana odkąd noszę Procleary które mają 62% wody i jestem zadowolona. Może Malla coś na ten temat wie?
Cytat:
Jak to muszę założyć soczewki w trakcie wizyty u okulistki? Gdybym teraz np. chciała wypróbować jakieś inne, kupię je powiedzmy w internecie, to mam jeszcze iść do lekarza?
|
Nie nie musisz, jeśli są to soczewki tej samej firmy o tych samych parametrach, wszystkie inne zmiany wypadałoby jednak skonsultować z okulistą.
Cytat:
Napisane przez dontknow
a ja mam jeszcze jedno pytanie :p
jak wiecie, planuję kupno soczewek i mama jest nawet trochę bardziej przychylna.
i pojawia się problem- kompletnie nie wiem, jakie soczewki mam używać.. które na sam początek by się nadawały? nie chcę kupować u optyka, bo one wyjdą drogo. chcę przez internet, najlepiej o niskiej cenie^ czy możecie mi pomóc?
|
Przecież już Ci mówiłysmy że pierwsze soczewki musi Ci dobrać okulista i to on ma Ci powiedzieć jakie soczewki możesz nosić (gł chodzi tu o parametry oka, skąd my mamy wiedzieć jaki masz promień krzywizny i średnice, jaką moc, która ma być mniejsza niż w okularach?). Kiedy już się tego dowiesz i napiszesz nam, wtedy ew możemy Ci zaproponować jeszcze jakieś inne które możesz wypróbować.
Ja już Ci wysyłałam nawet linek do tanich i dobrych soczewek, ale i tak musisz iść najpierw do okulisty żeby Ci je zapisał!
|