2017-10-01, 17:37
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: macierzyńskki-czy ktoś mi pomoże rozjaśnić pewna kwestie :)?
Cytat:
Napisane przez la'Mbria
A w odwrotnej sytuacji czyli gdy np ktoś przed ciążą był na długotrwałym zwolnieniu lekarskim i świadczeniu rehabilitacyjnym? Wtedy też liczy się podstawa ( to co na umowie) czy jednak dostaje się odpowiedni procent od kwoty z ostatnich 12mcy ( bez względu na to, że przez ostatnie 12mcy dostawalo się 80procent podstawy)?
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
Cytat:
Napisane przez Goosiaa
Wtedy podstawa bedzie ta sama, która obowiązywała przy wyliczaniu stawki tego długiego l4 poprzedzającego ciąże. Czyli bierzemy pod uwagę ostatnie 12 miesięcy, które faktycznie przepracowaliśmy.
|
No nie do końca się zgodzę jeżeli od końca tego długotrwałego zwolnienia nie miną 3 m-ce do następnego zwolnienia to wtedy podstawa będzie ta sama, ale jeżeli 3 m-ce miną podstawa będzie naliczona od nowa... Jeżeli miną te 3 m-ce to podstawa będzie naliczona z 12 m-cy wstecz o ile zostały przepracowane co najmniej w połowie. Jeżeli w danym m-cu (z tego roku wstecz) nie przepracowało się co najmniej połowy to zostanie on "wyrzucony" z podstawy a jeżeli przepracowało się np 17 dni (a reszta na zwolnieniu) to zostanie on "uzupełniony" tak jakby został przepracowany w całości jasno napisałam czy nie bardzo?
Natomiast z premią czy np "trzynastką" jest tak, że wliczają się one w 1/12 do podstawy
|
|
|