Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - NERWICA NATRĘCTW, inne nerwica
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-06-03, 11:54   #10
caelum
Rozeznanie

Dot.: NERWICA NATRĘCTW, inne nerwica

Cytat:
Napisane przez śpiąca_królewna Pokaż wiadomość
Myślę, że on nie zgodzi się porozmawiać z psychologiem. Większość ludzi uważa terapeutę za osobę, która leczy osoby psychicznie chore, a do takich my NIE należymy i trzeba zawsze o tym pamiętać.
Może on po prostu musi dojrzeć do tego tej wiadomości. Ma tyle samo lat, co Ty?
Osobiście cierpię na nerwicę lękową, która w pewien sposób niszczy moje życie. Nie potrafię się pogodzić ze swoją przeszłością. Jestem pod okiem lekarza psychiatry, a jeśli powiedziałabym o tym swoim znajomym, myślę, że przestaliby uważać mnie za równą im i kto wie, czy nie chcieliby ograniczyć kontakt ze mną...
Tego czy sie nie zgodzi nie wiemy. Wiemy natomiast, ze wie o chorobie autorki i jest z nią nadal, mimo to. To dowód na to, że choć ciężko nam zrozumieć choroby psychiczne nie znaczy wcale, ze odrzucamy osoby chore.
Jest wiele osób, które boja sie powiedzieć o swojej chorobie partnerowi czy przyjaciołom bo boją sie odrzucenia. Ja to rozumiem ale myślę sobie, że partner czuły i kochający i prawdziwi przyjaciele z racji tego, ze znają Cię nie od dziś będą w stanie Cię zaakceptować. Może nie od razu, może będą potrzebowali czasu i wiedzy na ten temat to zrozumiałe ale jeśli ich uczucia miłości czy przyjaźni są prawdziwe to dadzą radę.

G.G. Márquez
caelum jest offline Zgłoś do moderatora