2017-10-03, 12:57
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta, ćwiczenia i wygląd
Cytat:
Napisane przez trufla_ka
.
Chciałam się Was zapytać czy zwykłe ćwiczenie jogi będzie przynajmniej trochę skuteczne w walce z kilogramami?
|
Każda aktywność będzie skuteczna, nawet zwykłe spacery. Miałam dość długi okres kiedy joga była jedyną aktywnością fizyczną w moim życiu i widziałam ładne efekty. Sama utrata kilogramów to efekt głównie wyrzucenia części słodyczy z diety, ale sama praktyka jogi dała mi wzmocnienie mięśni, większą elastyczność, chodziłam wyprostowana i czułam się bardzo dobrze. Akurat wtedy bardzo dużo siedziałam i joga była zbawieniem dla moich bioder oraz pleców. Ogólnie polecam jogę każdemu tylko mając otyłość twoje stawy i kręgosłup są obciążone, i w związku z tym musisz bardziej na nie uważać. Ale z tego, co zrozumiałam, to nie są twoje początki w jodze? 
Co do drugiej części twojego postu to nie jestem w stanie ci doradzić, jedyna rada, jaka przychodzi mi do głowy, to wizyta u chirurga plastycznego i szczegółowy wywiad z nim.
Moim zdaniem sama praktyka jogi w zupełności wystarczy. Na jednym z blogów pewna dziewczyna zaobserwowała pozytywny wpływ regularnej praktyki jogi na układ hormonalny (ja niestety tego nie dostrzegam, ale wiele dziewczyn komentarzach potwierdzało wpływ jogi na hormony) więc tym bardziej nie powinnaś rezygnować.
|
|
|