Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dlaczego kobiety dają sobą pomiatać?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-10-11, 14:29   #21
ajah
wańka wstańka

Dot.: Dlaczego kobiety daja sobą pomiatać?

Cytat:
Napisane przez tinpanalley Pokaż wiadomość
Mam porównanie i właśnie widzę, że w każdym kraju są ludzie mądrzy i głupi. Tacy, którzy chcą coś zmieniać i tacy, którzy tkwią w ciemnocie. Są środowiska normalne i patologia. Zależne to jest od wielu czynników: pochodzenie, wychowanie, ludzi, których spotykamy na swojej drodze i którzy mogą nas pozytywnie lub też negatywnie zainspirować. A że pytanie brzmi: dlaczego dajemy sobą pomiatać? próbuję znaleźć odpowiedź rozpatrując znane mi przypadki. Wspomniana koleżanka ma wolną wolę i tkwi w pewnej sytuacji. Więc dlaczego? Mechanizm jej działania można łatwo rozszyfrować.
Można oczywiście za przykład wziąć kogoś, kto jest gwałcony, przywiązywany do kaloryfera, głodzony i nie ma możliwości fizycznej reakcji ani poinformowania kogokolwiek o swoim nieszczęściu. Czy to jednak też byłoby typowe dla Polski i nie do pomyślenia na zachodzie?
Wstawiłam linki do materiałów, które dokładnie tłumaczą dlaczego kobiety zostaja. To wbrew pozorom nie jest strasznie trudne do ogarniecia.

To co różni Polskę od innych krajów np. UK to kwestia podejścia do przemocy i pomoc, która ofiara może uzyskac.

Patologia może być taka sama, to co się z nią robi już nie.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk