Dot.: Wasz zawód a dodatkowe kursy, szkolenia, studia itd.
w branzy w ktorej pracuje jest sporo samoukow, od ktorych czesto jednak wymaga sie aby skonczyli przynajmniej 3 letnie studia dla zasady posiadania dyplomu. Kursy i szkolenia sa na ogol mile widziane.
odpowiadajac po kolei
ile Was kosztował/kosztuje Wasz zawód? - mnie tyle ile zainwestowalam w drugi kierunek na zaocznych (3 lata studiow) natomiast te studia nie byly mi niezbedne bo mialam jaki glowny ukonczony kierunek pokrewny
Czy do jego zdobycia konieczne było ukończenie konkretnych studiów/konkretnej szkoły? - konieczne nie, mozna byc samoukiem, ale kursy sie przydaja na dalszych etapach albo jak sie chce przejac wiecej obowiazkow
Czy Wasz zawód wymaga dokształcania się, dodatkowych kursów itp.? - wymaga poszerzania wiedzy na rozne tematy. Wiekszosc kursow na szczescie funduje mi pracodawca wiec za to nie place. Albo dostaje zwrot kosztow ze zwiazkow zawodowych
Czy to wiąże się z wyższymi zarobkami czy jest po prostu konieczne dla wykonywania przez Was zawodu? A może wykonywanie Waszego zawodu wymagało uzyskania licencji, zdania egzaminu itp? - u mnie kursy i wyzsze wyksztacenie nie wplywaja na zarobki, bezposrednio, ale posrednio tak, gdyz wraz z kursami nabywam wiedzy ktora moge potem wykorzystac w pracy co przeklada sie na wiecej doswiadczenia, powazniejsze obowiazki a za tym idzie podwyzka albo awans
|