2017-10-15, 17:23
|
|
BAN stały
|
Dot.: Matematyka
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7796554 6]Proszę forumowych informatyków o wyrozumiałość, jakkolwiek idiotycznie to pytanie może brzmieć w Waszych uszach 
Chciałabym zapytać Was o opinie ile matematyki jest de facto potrzebne/wykorzystywane przez programistów. Jakie zagadnienia matematyczne trzeba sobie absolutnie przyswoić? Bez czego można się obyć, zwłaszcza jeśli nie zamierza się pisać systemów operacyjnych? 
Matematyka szła mi zawsze całkiem nieźle, ale po pierwsze, wiadomo, że program do liceum to jedno, a studia to drugie, a po drugie po liceum i tak nie miałam okazji korzystać i z tej bardziej podstawowej wiedzy, więc najpierw i to trzeba będzie odświeżyć.
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie [/QUOTE]
Zależy po prostu, co chcesz robić:
- jak chcesz robić data science, co jest ostatnio bardzo modne i generalnie bardzo ciekawe, to trzeba znac matematyki całe mnóstwo: statystyka, algebra liniowa, czasem jakaś analiza matematyczna itp.
- na drugim biegunie jest robienie frontendu (z wyjątkiem jakichś super zaawansowanych, nowatorskich rozwiązań tworzonych od podstaw): tu matematyki nie potrzebujesz praktycznie w ogóle 
- pomiędzy jest cała masa różnych stopni pośrednich, w których matematyka jest przydatna mniej lub bardziej: np. w grafice 3D super ważna jest algebra liniowa, w programowaniu gier np. czasem ważna jest znajomość równań różniczkowych żeby zasymulować jakąś fizykę i tak można wymieniać...
Najważniejsze tak naprawdę jest myślenie matematyczne, umiejętność wyciągania ścisłych wniosków z przyjętych założeń, umiejętność "pomyślenia jak komputer". Problem w tym, że to jest wyrabiane właśnie nauką matematyki i rozwiązywaniem zadań matematycznych. Bardzo ważna jest też np. umiejętność czasem policzenia sobie na szybko, jaka będzie złożoność obliczeniowa algorytmu.
Podsumowując: pewnie niewiele pomogłem Na pewno niezbędne dla każdego jest dobre rozumienie pojęcia "złożoność obliczeniowa" i "złożoność pamięciowa" (choć w sumie do samego frontendu, bez żadnych algorytmów, to i tego nie potrzeba ). Reszta co będzie potrzebne ( i czy coś), to już zależy od konkretnej pracy.
Ja np. w swojej pracy wykorzystuję mnóstwo statystyki (ale ocieram się troche o data science).
I tak już poza wszystkim, mnie się wydawało, że im więcej robię matematyki, tym lepiej programuję, nawet jeśli konkretnej wiedzy z jednego na drugie nie przenosiłem - po prostu zadania matematyczne to najlepsza szkoła myślenia
|
|
|