Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Matematyka
Wątek: Matematyka
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-10-15, 20:09   #4
samotny_t
BAN stały

Dot.: Matematyka

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7799525 1]Dzięki za odzew

Sorry, faktycznie powinnam była uściślić od razu: data science, front end, gry - to na pewno nie.

Nie rozpatruję tego w kategoriach problemu, po prostu nie wiem za co konkretnie - matematycznie - się zabrać, żeby to miało ręce i nogi. Czy innymi słowy co liczyć, żeby jak najbardziej sobie pomóc. Spotkałam się z opiniami, że rozwiązywanie zadań z matmy mija się z celem, bo ten czas można poświęcić od razu na zadania z programowania. Trochę trudno mi uwierzyć, że dla dobrego programisty matma może być stratą czasu, ale z drugiej strony co ja tam wiem? Poruszam się jak dziecko we mgle i cieszę się jak mi jakieś minizadanko w C wyjdzie

Zresztą analityczne myślenie jako takie miałam okazję ćwiczyć w inny sposób - jestem językoznawcą, rozbierałam na czynniki pierwsze łacinę, gram w szachy.

Z drugiej strony mam wrażenie, że są jednak pewne zagadnienia matematyczne, które trzeba znać, żeby dobrze programować. I próbuję zidentyfikować jakie to (o ile się nie mylę ).[/QUOTE]
Hmm, fakt, że w poprzednim poście byłem mało konkretny Zatem teraz spróbuję być aż zbyt konkretny. Na początku, nauczyłbym się dobrze takich rzeczy (w mojej subiektywnej ocenie podaję w kolejności ważności):
- złożoność obliczeniowa i pamięciowa ("czucie" tego, umiejętność oszacowania sobie na podstawie tego, co robi algorytm itp.),
- logika matematyczna (AND, OR, XOR, tożsamości logiczne itp.)
- systemy liczbowe (dwójkowy, dziesiętny, szesnastkowy itp.),
- sposób zapisu liczb w pamięci komputera (w sumie nie wiem, czy to matematyka, czy informatyka; wszystko jedno, chodzi mi o stałoprzecinkowy zapis, zmiennoprzecinkowy itp.), warto to czuć,
- możliwe pułapki przy komputerowych obliczeniach (np. odejmowanie bliskich liczb jest mocno narażone na błędy)
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując