Kremacja zwłok- nasze opinie.
Coraz cześciej zamiast tradycyjnego pochówku zmarlej osoby dokonuje sie kremacji zwłok. Prochy składane sa do urn, które poźniej, w zaleźnosci od woli rodziny, czy zmarlego, umieszczane są w grobach ziemnych lub niszach.
KOszt kreacji waha sie w granicach 600-700zł( dane znalezione w jednej ze stron internetowych). Zwłoki owiniete przescieradłem lub w ubraniu przewożone sa do zakładu, gdzie dokonuje sie kremacji (w specjalnej trumnie-koszt około 400zł lub na noszach czy w plastikowej kapsule ) .
Kremacja może odbywac sie z udziałem rodziny lub bez. Rodzina otrzymuje urnę z prochami zmarlego po około 3 godzinach.
" Ciało spopielane jest w trumnie w temperaturze sięgającej 1200ºC, w procesie trwającym ok. 90 minut.
Urna z popiołami przekazywana jest rodzinie lub organizatorowi pogrzebu wraz z protokółem kremacji. Urny mogą być pochowane w każdego rodzaju grobie tradycyjnym, w grobie urnowym (ziemnym lub murowanym), w kolumbariach (ściennych niszach urnowych)."
"Spopieleniu nie może zostać poddana osoba z wszczepionym rozrusznikiem serca (powinien być usunięty z ciała w szpitalu).
W trumnie wolno umieścić tylko ciało w ubraniu.
W trumnie bezwzględnie nie wolno umieszczać: przedmiotów zawierających akumulatory lub baterie, zabawek, telefonów komórkowych, materiałów plastikowych, dużych przedmiotów papierowych (np. książek), butelek z płynną zawartością i innych szklanych przedmiotów, elementów metalowych (z wyjątkiem implantów).
Eksplozja baterii albo akumulatorów pod wpływem wysokiej temperatury może uszkodzić piec kremacyjny i zagrozić bezpieczeństwu operatora. Spalanie plastików powoduje emisję szkodzącą środowisku, może też zakłócić proces kremacji i spowodować zanieczyszczenie popiołu."
"Spopielanie zmarłych jest jednym z najstarszych zwyczajów pogrzebowych.
Pierwsza współczesna spopielarnia w Europie powstała w 1873 roku w Mediolanie.
Blisko 40% Polaków akceptuje spopielanie ciał przed pogrzebem (według badania CBOS).
Spopieleń nie zabrania Kościół katolicki (kanon 1176 § 3 Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 r.)."
A wy co sądzicie o kremacji zwłok?? Zachęcam do wzięcia udziału w sondzie na ten temat.
|