2005-10-04, 11:37
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy raz na siłowni i pierwszy poważny problem
Jeśli chodzi o złe samopoczucie, to wariantów jest kilka. Pierwsze, co mi przychodzi do głowy: może w pomieszczeniu było zbyt duszno, może też nieprawidłowo oddychasz (za rzadko i za płytko: nie dotlenia się mózg i stąd zawroty głowy, szum w uszach itp.; zawroty głowy towarzyszą też przetlenieniu, kiedy przez dłuższy czas oddycha się często i bardzo głęboko).
Może Twój organizm jest czymś osłabiony i powinnaś skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza, jeśli nie uprawiałaś od kilku lat sportu. Może to błędy w odżywianiu? (niedobór białka lub jakieś skutki diet odchudzających). Może to problemy z ciśnieniem? Najlepiej byłoby, gdybyś pierwsze kroki na siłowni stawiała pod okiem profesjonalnego instruktora, który przy układaniu planu treningów wziąłby pod uwagę Twój stan zdrowia i obecną kondycję. Może narzuciłaś sobie po prostu za szybkie tempo.
Co do tabletek antykoncepcyjnych i efektów ćwiczeń, to na pewno prawidłowo dobrane tabletki nie wpływają na kondycję i wydolność organizmu - sądząc po moim przykładzie: biorę je od lat, w miarę uprawiania sprotu kondycja mi się poprawiała (wierzę, że poprawia się nadal )
Tabletki mogą mieć wpływ na ukształtowanie sylwetki (tycie wynikające np. z zatrzymywania wody w organizmie). Ale to bardzo indywidualna sprawa: dobrze dobrane środki nie powodują takich skutków ubocznych.
Szczerze mówiąc, nie wiem, dlaczego nie zauważyłaś rezultatów po 2-miesięcznym treningu na rowerku. Może spodziewałaś się po prostu bardziej spektakularnych efektów i tych niewielkich nie widzisz? Jeśli jesteś szczupła, to niełatwo zauważyć różnice wizualne - ja też nie widzę u siebie jakichś szczególnych zmian poza dobrą kondycją, a nie ćwiczę wystarczjąco dużo, żeby wypracować widoczne w stanie spoczynku mięśnie.
|
|
|