Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Znerwicowane lub będące ze znerwicowanym/ną ;]
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-06-11, 17:12   #1
Lanessa
Zadomowienie

Znerwicowane lub będące ze znerwicowanym/ną ;]

Właściwie zakładam ten wątek, aby poznać osoby które zmagają się z nerwicą, czy to lękową, czy to natręctw (jak ja) albo po prostu- są bardzo nerwowe i ich organizm na to reaguje aż za bardzo.

Cytat:
Napisane przez http://www.biomedical.pl/choroby/cywilizacyjne/nerwica-73.html
W większości przypadków w przypadku skutecznej pomocy może udzielić internista. Skierowanie pacjenta do psychiatry jest wskazane tylko w przypadku, kiedy objawy nerwicowe utrzymują się przez dłuższy czas, kiedy występują objawy depresji.

O nerwicy możemy mówić tylko wtedy, gdy występuje wiele objawów utrzymujących się przez dłuższy czas (pocenie się, czerwienienie, uczucie pustki w głowie, skurcze spastyczne jelit, biegunki, jąkanie się, lęk, niepokój, zaburzenie snu). Najczęściej nerwica rozwija się na skutek ujemnych bodźców powtarzających się przez dłuższy okres. W zależności od cech osobniczych nerwica może rozwinąć się po krótszym lub dłuższym okresie stresu.

Zwykle nerwicy towarzyszą zaburzenia wegetatywne – wszelkiego rodzaju skargi na objawy somatyczne. Do najczęstszych należą: bóle i zawroty głowy, bóle w okolicy serca, duszność, objawy ze strony układu pokarmowego (zgaga, zaparcia wzdęcia, biegunki, zaburzenia łaknienia).
Ja się leczyłam u psychiatry, psychologa, nadal pod opieką psychologa jestem i jestem ciekawa- czy są tu osoby z nerwicą natręctw?
Lanessa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując