2017-11-05, 14:01
|
#2167
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-03
Wiadomości: 7 268
|
PM 2017, cz. 56
Cytat:
Napisane przez czekoladowoo
Dla mnie to nawet lepiej jesli nie musiałabym całkowicie eliminować. Nie zwracałam nigdy na to uwagi a teraz w sumie.. przypadkiem.
Aaaa o to chodziło  nie kupowałam zadnych bezglutenowych. Zwykle płatki owsiane i jaglane. Wiem tez ze np w kukurydzianych płatkach moga byc sladowe ilości glutenu a nic mi nie jest.
Ja właśnie po pierogach wczoraj spuchłam, a tak kocham pierogi
Ale wczesniej codziennie sie źle czułam wiec nie zwracałam uwagi po czym 
|
Tak tak. Chodziło mi o płatki. Bo owsiane płatki nie są do końca bezglutenowe, owies ma innej struktury gluten. Kukurydziane mogą być „zabrudzone” produktami z glutenem dlatego ma śladowe ilości.
Miałam się pytać jeszcze po czym się tak źle czułaś?
Bo dużo osób źle się diagnozuje, bo bardzo często szkodliwe są wypełniacze, spulchniacze w pieczywie i gotowych produktach.
Ogólnie istnieje alergia na gluten, która może pojawić się samoczynnie w różnych latach życia. Objawy jak przy nietolerancji, ale przechodzi z czasem. Jest nietolerancja, która zwykle ujawnia się już w dziecięcych latach przez bóle brzucha, biegunki, wzdęcia. A z nietolerancji może wytrzworxyc się celiakia. Nietolerancji powodem jest brak enzymu, który trawi gluten.
Edytowane przez aankaa092
Czas edycji: 2017-11-05 o 14:03
|
|
|