Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Niedoczynność tarczycy a dieta bezglutenowa
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-11-12, 20:51   #4
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42
Konto usunięte

Dot.: Niedoczynność tarczycy a dieta bezglutenowa

Cytat:
Napisane przez Yamani Pokaż wiadomość
Dziewczyny, chciałabym Was zapytać o pewną rzecz, być może któraś z Was będzie wiedzieć. Od kilku lat leczę się na niedoczynność tarczycy, moja waga się waha. Po setnej próbie podejścia do diety przeczytałam, że gluten może źle wpływać na tarczycę przez co mój metabolizm jest wolniejszy a co za tym idzie zamiast zrzucać wagę stoję albo w miejscu albo przybieram. Czy któraś z Was ma jakąś wiedzę na ten temat? Dopytywałam swojego endokrynologa, który uważa że to bzdura, natomiast dietetyk u którego byłam mówi zupełnie co innego. I faktycznie mam wrażenie, że czuje się zdecydowanie lepiej wtedy kiedy tego glutenu nie jem.

Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia, być może macie wiedzę na ten temat? Chętnie poczytam )
Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
gluten i nabiał utrudniają odchudzanie w przypadku niedoczynności tarczycy. warto poczytać sobie bloga np. tłuste życie albo alpacasquare. lekarze endokrynolodzy często nie są doinformowani w kwestii diet przy różnych problemach hormonalnych, ale takie badania oczywiście są.
Skazana ma rację. Przy niedoczynności tarczycy podstawą jest eliminacja nabiału, glutenu i soi (często dodawana do rożnych produktów). Jeśli ktoś nie potrafi zrezygnować całkowicie z glutenu, to powinien przynajmniej wyeliminować pszenicę.
513900e90b83d91c2e26787f916d5639aed43c42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując