Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2017-11-22, 19:54   #2166
chabrymakiistokrotki
tak sobie tutaj siedzę :)

Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III

Cytat:
Napisane przez mer_maid Pokaż wiadomość
Oczyszczam metodą OCM (olejek do skóry mieszanej Nacomi). Nie tonizuję. Nie stosuję nic nawilżającego oprócz sylveco i żelu aloesowego (raz na miesiąc jak mi się przypomni to jakąś maseczkę położę, a tak na co dzień to nie). Raz na dwa tygodnie robię peeling enzymatyczny.
Ja dodam, że peeling enzymatyczny raz na dwa tygodnie może nie wystarczyć. Spróbuj go robić raz w tygodniu, może nawet dwa. Jakich kosmetyków byś nie używała, mają większą szansę się wchłonąć, jeśli skóra jest oczyszczona i nie zalega na niej martwy naskórek. Szybko nauczysz się oceniać na wyczucie, kiedy potrzebujesz peelingu enzymatycznego.
Z peelingów, których ja używałam, przy częstym stosowaniu dość tanio wychodzą dwa:
1) Soraya w tubce - można było kiedyś kupić w Rossmannie, a taniej w Biedronce. Może dalej są tam dostępne, mnie tam dawno nie było.
2) Peeling Sylveco - złuszcza świetnie, chociaż wyciąga na wierzch pryszcze, jeśli jakieś akurat zalegają pod naskórkiem. Ale to chyba akurat świadczy o jego działaniu.
Pytanie czy masz cerę suchą czy tłustą przesuszoną?
Ja przed dwudziestką miałam cerę tłustą i przesuszałam ją kosmetykami do cery tłustej (alkohol, SLS, alkohol!) Miałam dwie zmarszczki mimiczne, które pogłębiały się w okresach największego przesuszu.
Dla mnie oleje to tylko dodatek, jadąc na olejach łatwo mi doprowadzić do przesuszonej cery. Może OCM nie jest dla Ciebie? Poszukaj jakiegoś delikatnego żelu/płynu/mleczka/czegoś innego do mycia twarzy. Bez SLS, bez alkoholu, z panthenolem lub innymi substancjami łagodzącymi i nawilżającymi. Do cery tłustej może być z kwasem salicylowym. U mnie sprawdza się Sylveco rumiankowy. Zawsze możesz stosować na zmianę żel i OCM.
Dobre myjadło do twarzy nie wystarczy, ale jest dobrym początkiem. W końcu to jeden z najczęściej używanych kosmetyków do twarzy.

Dziewczyny, czy któraś z Was używała kremu pod oczy z Resibo? Dokładnie tego:
https://resibo.pl/produkt/4/krem-pod-oczy
Mam na niego chrapkę

pinterest: https://pl.pinterest.com/grazagrazyna/
chabrymakiistokrotki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując