2017-11-25, 00:52
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: kobiecy miejski samochód
Cytat:
Napisane przez zdrowa_babka
Kobietki, nadeszła pora na autko dla mnie. Nie mam już siły parkować wielkim land roverem w mieście, szukam zgrabnego, zwinnego, małego i niedrogiego autka. polecajcie please!!
|
Mało informacji podałaś czego oczekujesz od auta, ale ja ze swojej strony mogę Ci polecić Peugeoty - sama jeżdżę modelem 207 z rocznika 2007 i powiem Ci, że za 13000zł albo i mniej (zależy skąd jesteś) kupisz takiego w fajnym stanie. Ja uwielbiam te samochody Mam silnik 1,4 benzyna 88KM i jest wystarczająco zrywny żeby sprawnie wyprzedzić zawalidrogę czy szybko przyspieszyć (choć niedługo planuję przerzucić się na coś mocniejszego ) a jednocześnie oszczędny - 6,8l/100km. Auto super bezawaryjne, tanie w eksploatacji i naprawie (np. rozrząd wymiana + części - 700zł; dla porównania to samo w Audi A3 - 2500zł). Jest małe, zgrabne i skrętne, łatwo nim manewrować 
Ewentualnie Renault Clio - ta sama rodzina co Peugeot, podobne ceny i jakość tyle, że mnie osobiście kompletnie nie podobają się z wyglądu 
Z mniejszych i tańszych są jeszcze Corsy i Astry, ale Ople słyną z tego że mimo, że silniki mają ok, to na blasze mega szybko rozwija się ruda. Miałam w rodzinie Corsę 2007r i już po 8 latach zaczynało się coś tam niechcianego pojawiać 
No i zostaje Ci jeszcze legendarny Golf czwóreczka Silniki nie do zdarcia, woły robocze, blacha i materiały ok, a i wyposażenie można niezłe trafić. Tylko tu trzeba pilnować, żeby nie kupić jakiegoś napalonego 18-latka po tuningach, no i przy zakupie najlepiej zerknąć na układ paliwowy bo z tym bywają problemy.
---------- Dopisano o 01:52 ---------- Poprzedni post napisano o 01:44 ----------
Cytat:
Napisane przez moniacsl
Wiesz.. to oczywiście twój wybór jakim autem chcesz jeździć ale z doświadczenia wiem że takie malutkie auto wcale nie jest idealne (a doświadczenie mam spore, na co dzień jeżdżę autobusem miejskim). Fakt łatwiej się nim przecisnąć, zaparkować itd ale za to mają mniejsze opony, mniejszy prześwit, gorzej znoszą wysokie krawężniki, są mało stabilne przy większych prędkościach (szczególnie na zakrętach)i przeważnie są oferowane z silnikami 1.0-1.2 i mocą ok 60-75 km, a co za tym idzie gdy zajdzie taka potrzeba nie ma czym "przycisnąć".
|
Głupoty gadasz Zwykłe Golfy, Polówki czy Peugeoty mają silniki 1.8, 1.9 i prawie 100 koni pod maską, co jak na takie małe autko spokojnie wystarczy.
A co do opon: to uważasz, że stuningowany Passat z kołami 18'' lepiej zniesie krawężnik?
na wieczność"
|
|
|