Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Yuka
Wątek: Yuka
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-10-06, 20:49   #2
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@
Dot.: Yuka

Nie mam w domciu Juki ale mam ksiazke o kwiatach i zawsze z niej korzystam i o dziwo wskazowki z niej dzialaja

A oto co pisze o Juce:
Na zdrewniałym brązowym pniu rozety sztywnych,mieszczowatych liści. Wysokość rośliny zależy od wysokości pnia. W mieszkaniu juka nie zakwita. Jest łatwa w uprawie,chociarz czasami egzemplarze słabo ukorzenione lub porażone chorobą grzybową mogą zamierać w ciągu pierwszego roku uprawy.
STANOWISKO:
Lubi dużo światła;latem mozna ja wystawic na taras lub balkon.
TEMPERATURA:
Latem dobrze znosi podwyższoną temperaturę,zwłaszcza wystawiona do ogrodu.Zimą, w okresie spoczynku,woli chłód (10-14*C),choć może zimować także w normalnej temperaturze pokojowej, pod warunkiem że powietrze nie jest zbyt suche.
PODLEWANIE:
Latem dość obfite, 2-3 razy w tygodniu, szczególnie w upalne dni. Zimą podlewanie należy ograniczyć, tak by ziemia od czasu do czasu przeschła.Zalanie juki, zwłaszcza w chłodnym pomieszczeniu,jest przyczyną żółknięcia liści i jej obumierania. Lubi zraszanie liści letnią wodą.
NAWOŻENIE:
Wiosną i latem - co 10 dni mieszanką nawozów mineralnych o słabym stężeniu lub roztworem gnojowicy.
PRZESADZANIE:
Młode rośliny co roku, na wiosnę, starsze - co 2-3 lata, do mieszanki ziemi kompostowej, darniowej, torfu i piasku. Dużym egzemplarzom wymienia się tylko wierzchnią warstwę ziemi.
ROZMNAŻANIE:
Z sadzonek pędowych albo przez ukorzenianie młodych rozet liściowych lub fragmentów pnia.

Mam nadzieję że te informację pomogą
beat@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując