2017-12-03, 19:52
|
|
BAN stały
|
Dot.: Produkty po terminie ważności
Cytat:
Napisane przez Doris1981
Ja ostatnio miałam bardzo ostre zatrucie pokarmowe i nie mam oczywiście na to jednoznacznych dowodów, ale największym podejrzanym był dżem, który jadłam do naleśników. Był cały czas trzymany w lodówce, po terminie ważności, ale wyglądał normalnie, nie wzbudzał podejrzeń. Od tego czasu szczerze mówiąc dużo bardziej pilnuję się, jeżeli chodzi o takie sprawy. Zawsze miałam do tego dość luźne podejście, ale teraz zwyczajnie się boję.
Najlepiej poszukaj w Internecie informacji o tym, które produkty można w miarę bezpiecznie (jeżeli są oczywiście prawidłowo przechowywane) w miarę spokojnie spożywać nawet po dacie "spożyć do", które po "najlepiej spożyć przed", a które lepiej od razu wywalić.
|
O kurcze współczuję,ja też jadłam taki dżem ale tydzień po terminie był to mały słoik który od razu zjadłam bo jak coś po terminie i to otworzę to staram się już nie jeść tego kilka dni tylko od razu wrzucam.
Ale poczytam na ten temat bo się teraz trochę wystraszyłam.
---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------
Cytat:
Napisane przez I ona
Trzeba przede wszystkim dbać o swoje zdrowie. Według mnie jedzenie rzeczy kilka miesięcy po terminie jest nieodpowiedzialne. Raz załapiesz bakterie czy inny badziew i będziesz się z tym potem bujać. Nie ważne czy mówimy o oznaczeniach "ważne do" czy "najlepiej spożyć do". 3-4 msc to przesada zdecydowana.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Tylko ta woda kokosowa ma taki termin inne produkty maksymalnie tydzień przeterminowane nie ruszyłabym nawet takiego produktu 4 miesiące po terminie.
Przeczytałam o wodzie zwykłej mineralnej,że można pić po terminie ale co do wody kokosowej to niestety nie znałam informacji.
|
|
|