Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - transakcja - kiedy wystawia się komentarz i inne wątpliwości
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-10-08, 12:22   #1
anexxa
Zadomowienie

transakcja - kiedy wystawia się komentarz i inne wątpliwości

witam,

Odnoszę wrażenie, że regulamin ocen w Indeksie Przekupki tego nie obejmuje, więc pozwalam sobie zapytać: czy logiczne jest wystawianie oceny po otrzymaniu przesyłki, czy należy raczej czekać na to, aż druga strona otrzyma przesyłkę, aby mogła w tym samym czasie wystawić ocenę?
Do czego zmierzam - otóż w zeszłym tygodniu umówiłam się z inną uzytkowniczką na wymianę kosmetyków. Ona sama zaproponowała, że wyślemy do siebie przesyłki w poniedziałek, listami poleconymi. Zastosowałam się do tego, bo i tak wysyłam zawsze moje przesyłki jako listy polecone priorytetowe. Przez cały tydzień nie miałam żadnej informacji od osoby, z którą się wymieniałam - nie dotarła też przesyłka od niej.

Wczoraj wieczorem pozwoliłam sobie wysłać do niej PW z pytaniem o to, czy otrzymała ode mnie przesyłkę i z informacją, że ja wciąż oczekuję na przesyłkę od niej. Dziś dowiedziałam się, że przesyłka ode mnie "właśnie dotarła" i jej przesyłka jest już w drodze, a ona wystawi mi ocenę, kiedy ja otrzymam przesyłkę od niej. Zapytałam, jaki związek ma otrzymanie przeze mnie przesyłki z jej oceną dla mnie, ale nie uzyskałam odpowiedzi.

Zaznaczam - nie chodzi mi w żadnym stopniu o to, że tęksnię za kolejnym punktem w indeksie przekupki. Mam tylko wrażenie, że z uwagi na 60 minut czasu na edycję swojej oceny, moja "kontrahentka" chce być pewna, że ja wystawię jej ocenę pozytywną, zanim ona wystawi ją mnie (co wydaje mi się nieuniknione, skoro wysłałam przesyłkę o czasie, towar był zgodny z opisem, dorzuciłam także gratisy, za które nota bene dostałam podziękowania od owej pani). To, jak i brak przesyłki po tygodniu (wysłany w poniedziaek list polecony, nawet bez priorytetu, powinien dotrzeć do mnie we środę, najpóźniej w czwartek) sprawiają, że mam pewne wątpliwości co do tej transakcji i poważnie obawiam się, że jeśli zostaną one potwierdzone, a ja wyrażę je komentarzem niebędącym pozytywem, poskutkuje to takim samym komentarzem dla mnie.

Pytanie brzmi: jaka jest kanoniczna zasada wystawiania komentarzy i co Powers That Be sądzą o komentarzach odwetowych (czy w ogóle coś takiego się zdarzyło?) ?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
anexxa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując